Zvonimir Troskot: Reciklažnim dvorištima i divljim deponijima nije mjesto ispod prozora naših sugrađana niti u blizini vrtića

Reciklažno dvorište Špansko treba premijesti u industrijsku zonu Jankomir

  • Zagreb
  • Objavljeno 06.02.2021
  • Piše: Darija Kovačić

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot upozorio je na veliki problem Reciklažnog dvorišta Špansko kao i dviljeg odlagališta glomaznog otpada koje se nalazi samo 10 metara od reciklažnog dvorišta.

Reciklažno dvorište Špansko Grad Zagreb otvorio je još 2012. godine i smjestio ga u samo naselje, tik do stambenih zgrada i Dječjeg vrtića Malešnica. „Nedopustivo je da se ovo reciklažno dvorište i deponij glomaznog otpada nalaze ispod prozora naših građana, uz dječji vrtić gdje se igraju naši mališani i uz potok Vrapčak”, rekao je Troksot te dodao kako se odlagalište divljeg otpada nalazi na čestici Grada Zagreba, koja je nelegalno uzurpirana od privatne osobe koja koristi nemogućnost istovara otpada u reciklažnom dvorištu od strane tvrtki, te naplaćuje istovar od istih na toj uzurpiranoj čestici.  „Rješenje je da Grad Zagreb vrati svoju česticu koja je nelagalno uzeta i da se deponij očisti. Ovo je slika gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Tu sliku želimo promijeniti”, naglasio je Troskot.

Predložio je Gradu i da Reciklažno dvorište Špansko premijesti u industrijsku zonu Jankomir, uz ulicu Antuna Šoljana iza ulice Marije Radić u smjeru CIOS-a u smjeru zapada. Naglasio je i da se odlaganjem otpada u reciklažno dvorište koje nije natkriveno, otpad kisne i vrlo brzo postane smeće. „Otpad za nas nije smeće nego resurs koji stvara dodatnu vrijednost koju treba iskoristiti. Predlažemo i otvaranje centara za ponovnu uporabu. EU ih ima 8600 i na taj način zapošljava 40 000 ljudi. Kada bismo uz reciklažna dvorišta imali i centre za ponovnu uporabu tada bi došlo do smanjenja otpada i do novih zapošljavanja čime bismo pomogli i zagrebačkom i hrvatskom gospodarstvu”, rekao je Troskot i dao primjer Preloga i Ljubljanje koji imaju takve centre. “Ako gradonačelniku nije jasno kako funkcionraju takvi centri, mi ćemo mu pokazati nakon 16. svibnja”, zaključio je Troskot.

Uz Troskota je govorio i Mostov vijećnik u MO Špansko-jug Hrvoje Hrestak koji već godinama upozorava i na problem blizine Reciklažnog dvorišta Špansko samim zgradama i DV Malešnica te na problem divljeg deponija glomaznog otpada koji se nalazi uz ekološko bogatstvo naselja Špansko potok Vrapčak, a čije je čišćenje tražio od Grada već nekoliko puta. “To je dugogodišnji problem. U više navrata sam zvao komunalnog redara da to očistimo. Grad Zagreb se tome odazvao, počistili smo, ali trajno nije riješeno ništa. Nakon nekog vremena  uzurpirana čestica se i dalje upotrebljavala za ostavljanje otpada od strane tvrtki koje nemaju pravo ulaska u reciklažno dvorište”, rekao je Hrestak te dodao kako je iznimno opasno da se jedno reciklažno dvorište u kojem ima raznog otpada nalazi blizu dječjeg vrtića. “U ovom reciklažnom dvorištu u zadnje dvije godine dogodilo se već tri-četiri požara. Tu vjerojatno ima opasnog otpada. Sve to predstavlja opasnost za našu djecu”, objasnio je Hrestak te dodao kako Reciklažno dvorište Španskog najveći problem predstavlja ljeti. “Naši sugrađani osjećaju se kao građani drugoga reda kojima je pod prozorom ljeti nesnosni smrad i trpe nesnosnu buku kamiona Čistoće koji dolaze po ostavljeni otpad”, zaključio je Hrestak.

Na ponašanje Grada Zagreba prema problemu Reciklažnog dvorišta Španskog i dviljeg deponija glomaznog otpada, osvrnuo se Mostov vijećnik GČ Stenjevec Marko Sladoljev. “Gradonačelnik Bandić je jučer bio u ovom kvartu, ali nije bio ispred ovog reciklažnog dvorišta da vidi koji je ovdje problem”, rekao je Sladoljev i dodao kako gradonačelnik Bandić u svom jučerašnjem predizbornom obilasku GČ Stenjevec nije obišao niti OŠ Ante Kovačić koja radi u tri smjene i puca po svim šavovima, niti je bio ispred Doma zdravlja i nije vidio kako teče naplata parkinga u Španskom koji je najudaljeniji kvart od centra a u kojem postoji naplata parkinga. Sladoljev je gradonačelniku Bandiću poručio da će nakon petog mjececa moći vidjeti kako Most Zagreb upravlja otpadom i kako Zvonimir Troskot upravlja Gradom Zagrebom.

Foto: Most Hrvatska

Tagovi: dv malešnica, gradonačelnik, hrvoje hrestak, marko sladoljev, most, reciklažno dvorište, špansko, Troskot, zagreb,

Više iz kategorije