ZAŠTO PREMIJER PLENKOVIĆ I MINISTAR ĆORIĆ NE ISPUNJAVAJU OBEĆANJE DANO NA BADNJAK 2016. DA ĆE OTKUPITI MOL-OV UDJEL U INA-I

Premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavili su na Badnjak 2016. pokretanje otkupa vlasničkog udjela MOL-a u INA-i

  • Politika
  • Objavljeno 24.12.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavili su na Badnjak 2016. pokretanje otkupa vlasničkog udjela MOL-a u INA-i, a do danas taj postupak nisu pomaknuli s mrtve točke. I to unatoč činjenici da su od Mosta u ožujku 2017. za pokretanje postupka otkupa dobili kompletnu podlogu natječaja za poslovno i financijsko savjetovanje u transakciji otkupa vlasničkog udjela MOL-a u INA-i.

Premijer Plenković i ministar Ćorić dužni su hrvatskoj javnosti odgovoriti na pitanje zašto su odustali od provedbe i završetka transparentnog natječaja i obećanja datog na Badnjak prije dvije godine.

Iako obnovljivi izvori rapidno rastu (i to je odlična vijest za Hrvatsku koja obiluje prirodnim resursima), nafta i plin će još dugo vremena biti vrlo važni za energetsku stabilnost svake zemlje.

Rafinerija nafte u Sisku je u funkciji za domaće potrebe i proizvodnja se može povećati i u idućih nekoliko godina revitalizacijom domaće proizvodnje iz panonskog dijela Hrvatske. Sama rafinerija u Sisku ima izuzetan potencijal i tržišnu budućnost za opstanak. Sisačka rafinerija je na riječnoj luci, spojena s Janafovim naftovodom, u neposrednoj blizini Zagreba i upućena je na tržište BiH i definitivno mora imati budućnost.

Rafinerije INA-e imaju kapacitet znatno veći od potreba domaćeg tržišta i moraju se više okrenuti izvoznim tržištima. To očito nije interes MOL-a, koji zatvaranjem RN Sisak želi preusmjeriti sirovu naftu u svoje rafinerije, a u drugom koraku pod izlikom da je transport sirove nafte u Rijeci neisplativ zatvoriti i Riječku rafineriju nafte.

Politika nečinjenja nas je učinila ovisnima i propušteno je vrijeme što je isti slučaj s ključnim reformama.

Vlada nema kapacitet da se ozbiljno pozabavi sa suverenim interesima RH jer se mora baviti političkim trgovinama u Saboru i Gradu Zagrebu, a pri tom od RH stvara koloniju po pitanju energetike i ovisnosti o uvoznim energentima.

Tagovi: most,

Više iz kategorije