SDP-ov Savjet za poljoprivredu: Neka se ministrica ostavi imitiranja arogancije svog šefa i već jednom uhvati posla!

"Predlažemo joj da počne već jednom isplaćivati obećana obeštećenja slavonskim svinjogojcima pogođenima bolešću koja se mogla spriječiti ili barem bolje kontrolirati", kaže SDP

  • Politika
  • Objavljeno 20.10.2023
  • Piše: Danilo Maričević

Neka se gospođa ministrica ostavi lošeg pokušaja imitiranja arogancije svog stranačkog šefa i neka se već jednom uhvati svog posla, kažu u SDP-u. Vrijeme je da netko preuzme kormilo i počne upravljati ovom krizom, ali bez razmetanja nepostojećim novcima i bez floskula o razvoju hrvatske poljoprivrede, a posebno obmanom nazvanom „Projekt Slavonija“.

Gospođa ministrica ima na raspolaganju sve instrumente za upravljanje krizom, od veterinarske uprave, do inspektorata, a o policijskim i vojnim resursima da i ne govorimo, to bi već odavno trebali biti u uporabi. Možda onda ne bi bili predmet zgražanja stručne javnosti i nadležnih tijela u EU.

Isto tako, neka informira javnost koliko je od 174 milijuna eura plus dodatnih 14,5 milijuna europskih fondova namijenjenih za provedbu mjera za kontrolu ASK u EU stiglo u Hrvatsku i kako ih je potrošila, ako izuzmemo brošure i letke koje spominje? O koliko dvostrukih ograda govorimo? Koliko milijuna košta izdavanje naredbi? Provođenje kategorizacija? Koliko je odstrijeljeno divljih svinja?

A opet, gdje je oprema za omamljivanje? Čizme, rukavice, žigova za označavanje svinjskih polovica? Toga nigdje ni od korova! Gdje je nestala njezina brzina i odlučnost, koju iskazuje prema kritici oporbe, kada je bila potrebna u zaustavljanju epidemije?

U obrani vlastite neodlučnosti i nesposobnosti gospođa ministrica posegnut će duboko u prošlost, prigodno zaobilazeći pogubno djelovanje svoga optuženog prethodnika i dugogodišnjih problema u svom resoru. Je li zaboravila na svoju državnu tajnicu? Zvuče li joj poznato vjetroelektrane? Sjeća li se možda ministra Čobankovića?

Umjesto toga predlažemo joj da počne već jednom isplaćivati obećana obeštećenja slavonskim svinjogojcima pogođenima bolešću koja se mogla spriječiti ili barem bolje kontrolirati. I neka plati te veterinare koje njezin šef toliko cijeni i javno hvali, a istovremeno ih se već nekoliko mjeseci izbjegava platiti.

Vezano na „davanje posla EU istražiteljima“, ministrica veli kako će se očitovati na temelju postupaka i odluka neovisnih tijela čiji rad poštuje i podržava. Najbolja demonstracija poštovanja i podrške pokazana je u slučaju Agrokor, a to je vic koji se već neko vrijeme prepričava u pravosudnim krugovima od Washingtona do Ženeve.

Naša je poruka da nitko od hrvatskih prerađivača, uz malo volje koje ona nema, ne bi trebao biti uskraćen za pravo proizvodnje tradicionalnih proizvoda od svinjskog mesa pa čak ni u situaciji kakva je sada. Situacija je teška, ali rješenja postoje. Mi to želimo omogućiti svima, pa i onima u zonama ograničenja.

Kada bi malo bolje čitala pravilnike i zakone vidjela bi i ona da se to može. Proći će i ova HDZ-ova diktatura mediokriteta, a onda ćemo mi vratiti proizvodnju tradicionalnih proizvoda od svinjskog mesa u slavonska sela, koju ova vlast sustavno uništava već godinama.

SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu

Tagovi: ministrica, poljoprivreda, SDP,

Više iz kategorije