Zagrebački holding: Odlagalište Jakuševec/Prudinec u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj

Zagrebačko odlagalište Jakuševec/Prudinec jedno je od 141 aktivna odlagališta u Hrvatskoj

  • Politika
  • Objavljeno 04.02.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Zagrebački holding u ponedjeljak je izvijestio da je zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec/Prudinec u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj prema dokumentu koje je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Iz Holdinga su podsjetili kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 9. siječnja donijelo Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Hrvatskoj koja definira dinamiku rada i zatvaranja aktivnih odlagališta neopasnog otpada, sukladno važećim zakonima i propisima, radi provedbe mjera iz Plana gospodarenja otpadom od 2017.do 2022.

U dokumentu “Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske” navedena su odlagališta neopasnog otpada na kojima će se nastaviti odlagati neopasni komunalni i proizvodni otpad do popunjena kapaciteta za odlaganje ili do početka rada Centara za gospodarenje otpadom (CGO) i ondje se navodi da je odlagalište “Prudinec – Jakuševec” sanirano odlagalište koje ispunjava kriterije i zahtjeve za odlaganje otpada.

“Otpad se odlaže na sanitaran način i odlagalište ispunjava uvjete za nastavak rada do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom i…odlagalište Jakuševec se nalazi u kategoriji najuređenijih odlagališta u Hrvatskoj”, pohvalili su se iz Zagrebačkog holdinga.

Iz Ministarstva zaštite okoliša naveli su da je “odlagalište otpada Jakuševec – Prudinec jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj koji ima funkciju usporedivu s Centrom za gospodarenje otpadom (CGO) u cjelokupnom opsegu predviđenom projektnom dokumentacijom te ispunjava kriterije potrebnih objekata te obavljanja aktivnosti koje treba imati CGO, a vezanih uz sakupljanje, obradu te propisno deponiranje otpada kako je navedeno u Planu gospodarenja otpadom Republike od 2017. do 2022. (reciklažno dvorište, reciklaža građevinskog otpada, prikupljanje i energetsko iskorištavanje odlagališnog plina, postrojenje za obradu biootpada – kompostanu, pročišćavanje procjednih voda, odlaganje komunalnog otpada)”, prenijeli su iz Holdinga.

Zagrebačko odlagalište Jakuševec/Prudinec  jedno je od 141 aktivna odlagališta u Hrvatskoj.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: holding, ministarstvo zaštite okoliša i energetike, odlagalište jakuševec,

Više iz kategorije