U uvodnom, povijesno-kulturološkom dijelu knjige ‘Zagrebački stol’, autor Zlatan Nadvornik opisuje kako se nekada opremao stol, ali i kakav je bio Zagreb u “običnom tanjuru”. Čitatelj se može upoznati s raznim “oblizekima”, naučiti nepoznate riječi koje su se u Zagrebu koristile ili se još uvijek koriste za različite komade mesa te upoznati se sa specifičnostima pedesetak odabranih zagrebačkih lokala.
U nastavku provjerite svoje znanje:
Ausštosfedrih – grebena pržolica
Brustšpic – prsa
Fedrih – vratina
Federšpic – meka vratina
Friški tušt špek – slanina
Frišling – mlado prase, odojak
Hiftelšpic – vrh kuka
Kavaliršpic – ribica
Lungenbraten – pisana pečenica
Mitelštukflam – slabina
Prezvuršt – tlačenica
Rirdekel – dopržolica
Rostbif – križna pečenica
Rostbraten – pržolica
Rozn – ruža
Srčanica, cof – bubrežni ovojak
Šinjek – svinjsko meso s vrata
Šmirvuršt – pašteta
Knjigu možete nabaviti ovdje.
Foto: Zagrebački stol