Zagreb na tanjuru: Provjerite koliko poznajete zagrebačku kuhinju

ZNATE LI ZNAČENJE OVIH IZRAZA?

  • Kultura
  • Objavljeno 10.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

U uvodnom, povijesno-kulturološkom dijelu knjige ‘Zagrebački stol’, autor Zlatan Nadvornik opisuje kako se nekada opremao stol, ali i kakav je bio Zagreb u “običnom tanjuru”. Čitatelj se može upoznati s raznim “oblizekima”, naučiti nepoznate riječi koje su se u Zagrebu koristile ili se još uvijek koriste za različite komade mesa te upoznati se sa specifičnostima pedesetak odabranih zagrebačkih lokala.

U nastavku provjerite svoje znanje:

Ausštosfedrih – grebena pržolica
Brustšpic – prsa
Fedrih – vratina
Federšpic – meka vratina
Friški tušt špek – slanina
Frišling – mlado prase, odojak
Hiftelšpic – vrh kuka
Kavaliršpic – ribica
Lungenbraten – pisana pečenica
Mitelštukflam – slabina
Prezvuršt – tlačenica
Rirdekel – dopržolica
Rostbif – križna pečenica
Rostbraten – pržolica
Rozn – ruža
Srčanica, cof – bubrežni ovojak
Šinjek – svinjsko meso s vrata
Šmirvuršt – pašteta

 

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Foto: Zagrebački stol

Tagovi: zagrebački stol,

Više iz kategorije