Site icon Zagreb danas

Uz miris božićnog drvca najbolje se slaže i miris dobrog kuhanog vina

kuhano vino

Božićna je večer… Ostajete kod kuće uz neki dobar božićni film ili ste odlučili prošetati gradom i upijati čarobnu blagdansku atmosferu? Što god odlučili, večer možete dodatno začiniti dobrim kuhanim vinom.

Postoji li boljeg napitka u ovim hladnim zimskim danima? Ako niste sigurni kako pripremiti crno ili bijelo kuhano vino savršenog okusa, donosimo vam recept za brzu i jednostavnu pripremu…

Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka – kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati.

Crno kuhano vino

Sastojci: 1l crnog vina 2 dl vode limun 2 štapića cimeta 8 klinčića 2 zvjezdasta anisa 3 žlice šećera

Priprema: Limun narežite na kriške. Zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte limun pa pustite da sve zajedno lagano kuha oko pet minuta. Maknite s vatre, poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijte.

Kuhano bijelo vino

Sastojci: 2 litre bijelog vina 1 dl vode 3 naranče 7 žlica šećera štapić cimeta 8 klinčića

Priprema: Iscijedite sok naranči. Dodajte ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta.

Poslužite vruće.

foto: Pexels (ilustracija)

Exit mobile version