Štromar: Izmjenama zakona zabranit ćemo prodaju i iznajmljivanje POS-ovih stanova

Ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na tu mjeru, POS-ove stanove ćemo graditi isključivo za one koji ih trebaju, ističe Štromar.

  • Politika
  • Objavljeno 06.02.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će izmjenama Zakona o POS-u, kojima će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, stati na kraj zlouporabama jer je cilj POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju, poručio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

“Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom, a planiramo u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000 stanova”, prenosi Ministarstvo Štromarove riječi na svojim internetskim stranicama.

Ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na tu mjeru, POS-ove stanove ćemo graditi isključivo za one koji ih trebaju, ističe Štromar.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja kažu da su izmjene Zakona o POS-u u završnoj fazi izrade i uskoro bi trebale biti upućene u javno savjetovanje. Predviđeno je da Zakon ide u dva čitanja u Hrvatski sabor, a njegovo usvajanje planira se prije lipnja.

U radnoj verziji nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugova, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.

U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora, objasnili su u Ministarstvu graditeljstva.

“Država bi od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam”, ističu u Ministarstvu.

(Hina)

Foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: izmjena zakona, POS stanovi, predrag štromar,

Više iz kategorije