Na gradskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova nije prošao prijedlog za osudu Bandićevih izjava novinarkama

Predsjednik stranke BM 365 - Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić jučer je na konferenciji za novinare, na ponovljena pitanja nekih novinarki rekao da "grakću" ...

  • Politika
  • Objavljeno 10.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Na sjednici zagrebačkog gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova u srijedu nije prošao prijedlog predsjednice Povjerenstva Vesne Nađ (SDP) da se osude jučerašnje izjave zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti, Milana Bandića, na konferenciji za novinare kojima je, navela je Nađ, grubo i seksistički vrijeđao novinarke – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predsjednik stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić jučer je na konferenciji za novinare, na ponovljena pitanja nekih novinarki rekao da “grakću” kao “vrane na njegovu igralištu”.

Predsjednica Povjerenstva Vesna Nađ te je Bandićeve izjave ocijenila seksističkim prema novinarkama, i predložila da se to osudi, no prijedlog nije prošao jer su četiri člana Povjerenstva bila za, a četiri su bila protiv.

Povjerenstvo je raspravljalo i o edukativnim plakatima u vozilima ZET-a koje je financirao Grad Zagreb, za koje je u dijelu javnosti i medija ocijenjeno da šalju diskriminirajuću, seksističku poruku, te o prijedlogu mjera da se to ne ponovi. Predsjednica Povjerenstva Nađ je nakon rasprave predložila  zaključke, ali su članovi Povjerenstva tražili da im se oni pošalju pismeno, kako bi ih mogli još proučiti jer su dosta opširni.

U raspravi je Nađ prozvala pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslava Jeleča što se zbog tih spornih plakata nije odmah ispričao čim se informacija pojavila u medijima, i povukao plakate.

Rekla je kako je jedna hvale vrijedna kampanja u kojoj su sudjelovali srednjoškolci prerasla u aferu u kojoj su žene prikazane kao promiskuitetne, na degradirajući i uvredljiv način. “Iako je poruka plakata trebala imati poučan i edukativan sadržaj  jer se trebala odnositi na prevenciju eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom, zbog seksističkog i neprimjerenog dijela sadržaja porukom se vrijeđa dostojanstvo žene i promiču se rodni stereotipi”, ustvrdila je Nađ.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izrazio je žaljenje što je povod sjednice Povjerenstva bila njihova kampanja koja je dobila neželjeni epilog.

“Kada smo shvatili da je nesretni plakat uzburkao javnost, kad je shvaćen dvojbeno, kada su se pojavile kontroverze, mi smo u pokušaju da smirimo javnost povukli i zamijenili plakate plakatima u slikovnoj formi”, istaknuo je Jeleč.

Napomenuo je i da su proteklih dana u medijima jako puno pojašnjavali taj nesretni događaj, jer im ni u primisli nije bila loša namjera. Istaknuo je kako je materijal kojim su se učenici XI. gimnazije služili i udruga CEDAR doslovce prenesen iz priručnika koji je u upotrebi već 20 godina, a koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za obrazovanje. Naglasio je kako je i UNICEF dao potporu distribuciji tog plakata.

Pročelnik Jeleč poručio je kako će Gradski ured za zdravstvo izvući velike poruke, svjesni su da percepcija od prije 20 godina i danas više nije ista, te da će morati tražiti i ugrađivati zaštitne mehanizme.

Predsjednica CEDAR-a i voditeljica projekta Zdravo! Ksenija Rissi rekla je kako CEDAR preuzima cjelokupnu odgovornost te navela da sve što je bilo napisano na plakatima preuzeto iz dva priručnika za djecu i mlade iz područja prevencije alkohola.

Nevenka Sudar iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova rekla je da odgovornost pročelnika Jeleča nije nastupila sve do onog trenutka kada u javnosti nije decidirano izjavio da se ne radi o seksizmu i kada je spominjao da tako nešto ocjenjuju isključivo zlobnici.

Dodala je da bi se u edukacijskim materijalima trebali koristiti rezultatima novijih istraživanja. Navela je jedno novije strano istraživanje provedeno na 551 djevojci koledža, koje pokazuju da djevojke koje su bile silovane između 1995. i 2013. godine u 48 posto su svjedočile da su to učinili muškarci pod utjecajem alkohola. “Dakle, analogno ovoj izjavi u plakatu da se žene pod utjecajem alkohola upuštaju u spolne odnose s nepoznatim muškarcima, mislite li da bi bilo primjereno da je stajalo kako muškarci pod utjecajem alkohola postaju silovatelji. Sigurno da ne bi”, poručila je Sudar.

Podsjetila je da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić 4. siječnja preporučila povlačenje spornih edukacijskih plakata iz zagrebačkih tramvaja, zbog njihovih seksističkih i za žene ponižavajućih poruka.

Tagovi: bandić, milan bandić, povjerenstvo, ravnopravnost spolova,

Više iz kategorije