Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza te na crveno… – piše Punkufer.hr.
Sastojci za bakalar na bijelo:
1 sušeni bakalar od oko 400 grama
2-3 lovorova lista
5-6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
malo svježeg peršina
Priprema:
1. Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.
2. Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso skroz ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.
3. Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju, pa ga ”istucite” da dobijete smjesu nalik na paštetu.
4. Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.
5. Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!
—
Sastojci za bakalar na crveno:
1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
½ kg krumpira
4-5 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
malo peršina
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina
sol i papar
Priprema:
1. Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.
2. Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.
3. U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim vinom i koncentratom rajčice.
4. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!
Više čitajte na LINKU…