Festival je oživio Ilicu zatvaranjem prometa, stvarajući prostor za ljude koji su došli uživati u umjetnosti i glazbi. Povezivanje zajednice i poticanje humanitarnog duha bili su ključni elementi ovog događaja.
Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza te na crveno… – piše Punkufer.hr.
Sastojci za bakalar na bijelo:
1 sušeni bakalar od oko 400 grama
2-3 lovorova lista
5-6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
malo svježeg peršina
Priprema:
1. Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.
2. Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso skroz ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.
3. Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju, pa ga ”istucite” da dobijete smjesu nalik na paštetu.
4. Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.
5. Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!
—
Sastojci za bakalar na crveno:
1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
½ kg krumpira
4-5 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
malo peršina
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina
sol i papar
Priprema:
1. Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.
2. Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.
3. U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim vinom i koncentratom rajčice.
4. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!
Više čitajte na LINKU…
Festival je oživio Ilicu zatvaranjem prometa, stvarajući prostor za ljude koji su došli uživati u umjetnosti i glazbi. Povezivanje zajednice i poticanje humanitarnog duha bili su ključni elementi ovog događaja.
Možete li se prisjetiti koliko ste slatkih, nezaboravnih trenutaka proveli upravo na ovome mjestu, šetajući, maštajući na nekoj od klupa, držeći se zaljubljeno za ruku ili u potrazi za osvježenjem kraj fontane
Dan je to kada bismo trebali itekako dobro promisliti o ovom našem komadiću Zemlje, osvrnuti se oko sebe i napraviti nešto da sačuvamo taj prelijepi Mediteran koji je po mnogima jedno od najidealnijih mjesta za život