Župan Žinić: Rafinerija postala politikantski problem

 Radnici su izrazili žaljenje što im se na prosvjedu nije pridružio župan Žinić, koji je ispred zgrade županije novinarima izjavio da "sve studije pokazuju kako poslovanje Rafinerije nije rentabilno jer u nju nije dugo ulagano".

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je u srijedu da podupire radnike Rafinerije nafte Sisak koji su jutros prosvjedovali protiv njezina zatvaranja, no, ocijenio je, ona je “postala politikantski problem”, a kako su i radnici svjesni da ne može opstati, na prosvjedu se nisu svi ni okupili.

Jednosatnom blokadom prilaza Termoelektrani Sisak i nekim pogonima Rafinerije, Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak počeo je u srijedu prosvjedne akcije protiv njezina zatvaranja. Oko dvije stotine radnika okupilo se jutros na parkiralištu Rafinerije, nakon čega su na obližnjem raskrižju zapriječili promet.

Radnici su izrazili žaljenje što im se na prosvjedu nije pridružio župan Žinić, koji je ispred zgrade županije novinarima izjavio da “sve studije pokazuju kako poslovanje Rafinerije nije rentabilno jer u nju nije dugo ulagano”.

“Problemi su krenuli prodajom Ine mađarskome MOL-u, i danas imamo te posljedice. U Hrvatskoj ne mogu opstati dvije rafinerije, a planira se modernizacija riječke, dok će u Sisku ostati logistička baza i druge djelatnosti. Ni županija ni Vlada ne mogu se miješati u poslovnu politiku privatne kompanije, ali ako dođe do povrata Ine u vlasništvo države, onda možemo razgovarati o opstanku Rafinerije na drugi način”, rekao je Žinić.

“Podržavam radnike koji prosvjeduju da zadrže radna mjesta, ali Rafinerija je postala politikantski problem. Pojedinci utječu na radnike, a danas se nisu okupili svi radnici Rafinerije, nego jedan dio, pa izgleda da su i oni svjesni da Rafinerija ne može opstati”, rekao je među ostalim sisačko-moslavački župan.

Na pitanje novinara je li ga strah za radna mjesta u Rafineriji, Žinić je odgovorio da nije te da je jučer bio “u zgradi Vlade, na jednom sastanku gdje je o tom problemu razgovarao s premijerom Plenkovićem i ministrom Ćorićem, koji su potvrdili da Vlada i Ministarstvo garantiraju da će taj proces biti napravljen tako da nijedan radnik neće biti otpušten”.

Tagovi: rafinerija, sisak, žinić, župan,

Više iz kategorije