Znate li zbog čega se na licitarskom srcu nalazi malo ogledalo?

TAJNA LICITARA

  • Kultura
  • Objavljeno 04.04.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Licitarsko srce možda je i najpopularniji suvenir Zagreba i Hrvatskog zagorja. Poseban način oslikavanja i izrade ovog jedinstvenog suvenira, obrtnici iz ovih krajeva razrađivali su generacijama, a umijeće su prenosili s koljena na koljeno zbog čega licitar danas spada u autohtone hrvatske tradicijske suvenire, a UNESCO ga je uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Počeci licitara datiraju iz 15. stoljeća, a poseban način njegove pripreme u Hrvatskoj razvio se u 18. stoljeću.

Priču o ovom hrvatskom suveniru najbolje znaju medičari iz Marije Bistrice koji su ju otkrili gospođi Alenki, članici Facebook grupe “Zagrebački špigl”.

Licitar je medni kolač poznat u srednjoj Europi od 15. stoljeća. U Njemačkoj i Austriji zovu ga – lebzelter -odakle u Hrvatskoj naziv – licitar. U Hrvatskoj pripreman na poseban način od 18. stoljeća. Dugu priču o licitaru, ispričali su mi medičari u Mariji Bistrici gdje se proizvodi skoro više od 2 stoljeća, no zasigurno da je put proizvodnje smješten i u druge krajeve Hrvatske.
Hrvatski licitar je obilježen crvenom glazurom, ukrašen bogatstvom raznobojnih šara, raznih oblika – srce najčešći oblik, bebice, vjenčići ,trešnje, potkove… No, ono što je važno u značenju licitarskog srca je njegova emotivna potka. To je ukras, kojim se daruje ljubav u različitoj lepezi ljubavnog značenja. Darovati licitarsko srce, znači pokloniti toj osobi i svoje srce u velikoj lepezi ljubavnih osjećaja.

I još nešto- zrcalo na licitarskom srcu ima simbolično značenje.Kada momak djevojci daruje licitarsko srce u znak ljubavi, stane iza nje, kako bi ga ona vidjela u ogledalu. Lik kojeg vidi ogledalu, pogled je u njega– znači-to je onaj pravi za nju. No , kao i svaki pogled u ogledalo znači- spoznaj samoga sebe”, objasnila je gospođa Alenka.

Foto: Licitar.hr

Tagovi: licitari,

Više iz kategorije