Znanstveni skup u povodu 400. obljetnice dolaska kapucina u Zagreb

 "Obljetnice su prilika da se vratimo na izvore koji nisu ljudski nego Božji", rekao je kardinal i dodao kako su i kapucinski izvori u Bogu.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 13.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Međunarodni znanstveni simpozij u povodu 400. obljetnice dolaska franjevaca kapucina u Zagreb počeo je u petak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo što će znanstveni skup dati novo svjetlo na bogatu povijest franjevaca kapucina u Hrvatskoj.

“Obljetnice su prilika da se vratimo na izvore koji nisu ljudski nego Božji”, rekao je kardinal i dodao kako su i kapucinski izvori u Bogu.

Stoga je, istaknuo je, potrebno uvijek vraćati se na njih. “U novije vrijeme upravo je blaženi kardinal Alojzije Stepinac želio ponovno uspostaviti kapucinsku prisutnost u Zagrebačkoj nadbiskupiji, napomenuo je te dodao  kako ih je stoga postavio na zagrebačku periferiju, u Dubravu, da budu blizu jednostavnom čovjeku.

Bozanić je naglasio da povijest o kapucinima govori o hrvatskom kulturološkom krugu, koji se proteže od srednje Europe i Mediterana do granica prema istoku.

Simpozij je organizirala Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda B. Mandića.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: biskupija, bozanić, kapucini,

Više iz kategorije