ZFF: Danas na programu filmovi iz programa Dani LUX filma

Dani LUX filma tradicionalno na Zagreb Film Festivalu prikazuju tri filma iz užeg izbora za Nagradu LUX Europskog parlamenta ...

  • Kultura
  • Objavljeno 17.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Dani LUX filma tradicionalno na Zagreb Film Festivalu prikazuju tri filma iz užeg izbora za Nagradu LUX Europskog parlamenta – ovogodišnji laureat, “Halla ide u rat” islandskog redatelja Benedikta Erlingssona već je prikazan u glavnom programu, dok su za subotu najavljene projekcije preostala dva finalista, “Styx” austrijskog redatelja Wolfganga Fischera i  “Druga strana svega” srpske redateljice Mile Turajlić – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Akcijska komedija “Halla ide u rat”, politički je i feministički film o pedesetogodišnjoj učiteljici koja iza naizgled mirne rutine vodi buran dvostruki život kao predana ekološka aktivistica. No, kada odluči usvojiti dijete, njezin, ponekad radikalan, aktivizam i spremnost da brani politička uvjerenja dovedeni su u pitanje.

Redatelj je, primajući nagradu pred europarlamentarcima, izjavio da se osjeća kao političar, jer su i oni pripovjedači, i to vrlo hrabri jer su pred izazovima borbe protiv klimatskih promjena, što će biti u fokusu svih politika u budućnosti.

Osim filma “Halla ide u rat”, koji je prikazan u četvrtak, na zagrebačkom festivalu će se, u subotu, prikazati “Styx” Wolfganga Fischera, o tome što se dogodi kada uspješna liječnica tijekom jedrenja naiđe na brod pun izbjeglica i je li humanost samo iluzija.

Na programu je i dokumentarac “Druga strana svega” Mile Turajlić, koji kroz priču o jednom beogradskom stanu progovara o suvremenoj povijesti Srbije i daje portret jedne moćne majke, ugledne političarke i aktivistkinje.

Dani LUX filma organiziraju se u više od 40 gradova u Europskoj uniji, tri filma koji su ušli u finalni izbor prikazuju se istovremeno u 28 država na 24 jezika. Ured Europskog parlamenta organizirao je  projekcije finalista u partnerstvu sa Zagreb Film Festivalom.

Nagrada LUX dodjeljuje se od 2007.  u cilju potpore kulturnoj raznolikosti i zaštite europskog identiteta.

Europski parlament time svake godine usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija.

Njome se i pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja inače možda ne bi imala priliku pogledati ih.

foto HINA/ European Union 2018/ EP/ ua

Tagovi: dani lux filma, film, lux, zff,

Više iz kategorije