Zdravstvena inspekcija: Nije bilo propusta u liječenju blizanaca u Klinici “Fran Mihaljević”

Vezivanje djece je bilo nužno zbog infuzije. Kod dugotrajnijih bolesti, prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, stoji u priopćenju

  • Zagreb
  • Objavljeno 30.01.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Zdravstvena inspekcija, koja je obavila izvanredni zdravstveno-inspekcijski nadzor u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u vezi zbrinjavanja blizanaca koji se tamo liječe, zaključila je kako su primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece, te da nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika, priopćeno je u utorak iz Ministarstva zdravstva.

“Temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda dojenčadi može se zaključiti da tijekom procesa liječenja nije bilo odstupanja od uobičajenih i standardiziranih postupaka kako ih struka nalaže. Obzirom na tijek i narav bolesti od kojih su djeca bolovala i boluju, sve što se događalo tijekom njihovog liječenja ne odstupa iz očekivanog i predvidivog tijeka bolesti”, stoji priopćenju.

Bebe u zapuštenom stanju

Inspekcija je upućena u Kliniku “Fran Mihaljević” nakon što su u ponedjeljak na društvenim mrežama objavljene fotografije dviju beba u zapuštenom stanju, koje se liječe u toj bolnici.

Što se tiče vezivanja djece, inspekcija je utvrdila kako je “u cilju osiguranja venskog puta za infuziju neophodno onemogućiti pomake ekstremiteta kako ne bi došlo do prekida infuzije, o čemu se roditelji prethodno obavještavaju”.

Također se navodi kako kod dugotrajnijih bolesti, prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, koja može nastati već i nakon jedne takve stolice.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je uoči sjednice Vladina užeg kabineta da je nalaz zdravstvene inspekcije i povjerenstva sastavljenog od pedijatara pokazao da je prema bebama postupano kako treba.

“Blizanci su djeca koja su bolesna, imaju učestale proljeve zbog rota virusa i uistinu je postupano kako je trebalo postupati. Nažalost, priroda bolesti infekcija rota virusom čini promjene na koži koje se ne mogu prevenirati sa svim mjerama”, rekao je Kujundžić dodavši kako se djeca dobro oporavljaju.

“Onaj tko zna šta je rota virus, što su proljevi, što znači kiselost, zna da je to vizualno ružno vidjeti i teško gledati, gdje stolica ide svakih par minuta, ali takva je priroda bolesti”, kazao je.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: blizanci, inspekcija, zdravstvo,

Više iz kategorije