Site icon Zagreb danas

Zašto su grejp i lijekovi izrazito opasna kombinacija?

grejp

Grejp je agrum iz obitelji Rutaceae i potječe s Barbadosa, gdje je bio poznat kao “zabranjeno voće”.

Vrste grejpa su bijeli (bijelo-žuti), crveni i ružičasti. Utvrđeno je da su crveni i rozi grejp nutritivno bogatiji od bijelog te da sadrže veće količine bioaktivnih spojeva i imaju značajno veći antioksidacijski potencijal. Također, crveni grejp je nešto slađi te je stoga savršen izbor za djecu, koja najčešće odbijaju konzumaciju grejpa zbog njegovog gorkastog okusa.

Zaštitnik imuniteta

Grejp je izvrstan izvor vitamina C, zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta. Ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju. Vitamin A je nezamjenjivi sastojak kozmetičkih proizvoda za smanjenje bora i njegu kože.

Osim spomenutih, grejp sadrži još i vitamine D, B, K i E kao i minerale; fosfor, cink, kalcij, magnezij i željezo. Bioflavonoidi prisutni u grejpu pomažu u obnovi oštećenih kapilara i vena.

Grejp obiluje folnom kiselinom koja je prije svega neophodna u trudnoći jer osigurava pravilan razvoj fetusa.

Mnoga istraživanja potvrđuju da grejp blagotvorno djeluje na zdravlje

Grejp sadrži mnogo vode te se stoga ubraja u jednu od namirnica idealnih za aktivaciju i ubrzanje metabolizma, pri čemu istovremeno osigurava organizmu velike količine energije. Ujedno, eliminira štetne spojeve iz organizma. Redovito uzimanje grejpa dokazano sprječava i ublažava zatvor kao i mnoge druge probavne smetnje.

Londonski znanstvenici su utvrdili da fitokemikalije naringenini prisutne u plodu grejpa imaju značajnu ulogu u prevenciji bubrežnih cista. Studija objavljena u British Journal of Nutrition potvrdila je da redovita konzumacija soka od grejpa znatno smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.

Kanadski znanstvenici utvrdili su da grejp pomaže regulirati razinu inzulina i koncentraciju glukoze u krvi. Tako u znatnoj mjeri pomaže kod dijabetesa tipa 2 te je preporučen za konzumaciju svima koji imaju problema s nestabilnim razinama šećera u krvi.

Vitamin C, obilato prisutan u plodu grejpa, blagotvorno djeluje na arterije, ojačava ih i čini elastičnijima. Grejp je bogat i prirodnim vlaknima, osobito pektinom. On je od velike koristi jer suzbija nakupljanje plaka na krvnim žilama i tako održava njihovo zdravlje.

Osim što stimulira metaboličke procese, grejp zahvaljujući kaliju i enzimima u svom sastavu u značajnoj mjeri potiče sagorijevanje masnoća. Uz to grejp ima nisku kalorijsku vrijednost – u jednom plodu ima svega 70-80 kalorija! Potvrđeno je da je njegov učinak još snažniji ako se konzumira prije obroka.

Grejp stimulira proizvodnju kolagena i tako poboljšava izgled kože, kose i noktiju. Vitamin A, kojim grejp obiluje, poznat je i kao čuvar vida te odlična pomoć kod mnogih vrsta kožnih poremećaja poput akni, ekcema, psorijaze, rana, opeklina.

Također pospješuje zacjeljivanje i pomaže u smanjenju ožiljaka. Vitamin C sadržan u njegovim plodovima pozitivno djeluje na kosti i zube. Antioksidativna svojstva fitonutrijenata i flavonoida prisutnih u grejpu održavaju mladolik izgled te u značajnoj mjeri pomažu u suzbijanju bora i ostalih znakova starenja.

Veliki saveznik u borbi protiv tumora!

Jedan od sastojaka zahvaljujući kojemu se grejp svrstava u velike borce protiv tumora je limonin. Ujedno, bogat je likopenima. Prema nekim istraživanjima, ova dva sastojaka vrlo su dobri zaštitnici od karcinoma. Dokazano je da pomažu u prevenciji karcinoma prostate, dojke, vrata maternice, pluća, crijeva, ždrijela i jednjaka.

Naringenini također imaju značajan utjecaj na prevenciju tumora kao i na suzbijanje rasta tumorskih stanica.

Sjemenke grejpa koriste se u proizvodnji poznatog ekstrakta sjemenki grejpa – prirodnog sredstva za jačanje imuniteta i borbu protiv gljivica, virusa i bakterija.

Zbog čega je onda toliko opasan u kombinaciji s lijekovima?

Liječnici dugo upozoravaju na opasnost miješanja nekih lijekova s grejpom, o čemu većina ljudi malo zna. To voće naime može uzrokovati predoziranje nekim od lijekova jer onemogućuje razgradnju tableta u jetri i crijevima, piše BBC.

Stručnjaci objašnjavaju kako jedna tableta koju popijemo s čašom soka od grejpa može djelovati kao pet ili deset tableta uzetih s čašom vode, dok neki kažu da je učinak jedne tablete uzete sa sokom grejpa jednak učinku čak 20 tableta tog lijeka.

Grejp sadrži supstancije furanokumarine koje blokiraju jedan enzim (CYP3A4) u našem organizmu koji je potreban za razgradnju određenih lijekova u tankom crijevu i jetrima. Ako je taj enzim blokiran, on ne razgrađuje lijek te se u organizmu nakupljaju znatno veće doze lijeka koje tada mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

U pravilu, osobe koje uzimaju neki od lijekova ne bi trebali konzumirati grejp ni pripravke od njega, bez obzira na njegov vrlo zdrav sastav.

Poseban oprez potreban je u slučaju terapije antidepresivima, antibioticima, statinima, lijekovima za rak, za regulaciju tlaka i za liječenje erektilne disfunkcije.

Žene koje koriste kontracepcijske pilule, također moraju biti oprezne jer je dokazano da konzumacija grejpa može oslabiti njihovo djelovanje.

U slučaju kad grejp pojačava apsorpciju lijeka u organizmu, on zapravo blokira razgradnju lijeka. U slučaju kad smanjuje utjecaj lijekova, kao kod feksofenadina (lijeka za alergiju), on sprječava lijek da uđe u krvotok, a s time i sam njegov učinak.

Drugo voće kao što je seviljska naranča, koja se često koristi za proizvodnju marmelade, te limeta imaju isti efekt. Na apsorpciju feksofenadina također utječe sok od naranče i jabuke, stoga na samoj bočici od lijeka stoji upozorenje: “Ne uzima se s voćnim sokovima”.

U svakom slučaju, ako ste na terapiji lijekovima, prije konzumacije grejpa ili nekog drugog citrusnog voća, SVAKAKO SE POSAVJETUJTE SA SVOJIM LIJEČNIKOM!

U protivnom, uživajte u ovom prirodnom savezniku za zdravlje!

foto: pixabay (iliustracija)

Exit mobile version