Zagrebom se već neko vrijeme širi trač da je Vincek prodao svoje slastičarne: To nije točno, njegova obitelj još uvijek je vlasnik

DIO ZAGREPČANA TVRDI DA NJIHOVE SLASTICE NISU FINE KAO NEKADA

  • Kultura
  • Objavljeno 31.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Za Dan grada Zagreba treba se i počastiti nekom slasticom, a što je prigodnije od zagrebačke kremšnite? Zagrebačku kremšnitu osmislila je upravo obitelj Vincek, bračni par koji je prije dvije godine obilježio 40 godina od otvaranja svoje prve slastičarne.

Tom prigodom Vinceki su se za HRT prisjetili svojih početaka.

Stjepan Vincek rodio se u Završju kod Varaždina prije 64 godine. U Zagreb dolazi 1973. sa željom da se zaposli u struci. Počinje raditi u slastičarnici Dušana Malbaše u Ilici 18, baš ondje gdje se danas nalazi mnogima omiljeni Vincek. U to je vrijeme upoznao i suprugu Ankicu, također slastičarku. Nakon tri i pol godine Stjepan je zaradio dovoljno novca da sa suprugom otvori vlastitu slastičarnicu u Zvonimirovoj ulici. Nazvali su je Vincek i otad je ona mnogobrojnim Zagrepčanima i njihovim gostima nezaobilazno mjesto za male slatke užitke. Tajna njihova uspjeha je ljubav, složni su oboje. Kad su otvorili prvu slastičarnicu, Stjepan je imao 23, a Ankica 21 godinu. Za razliku od njega, koji je rado dijelio recepte, Ankica ih je čuvala u tajnosti.

‘Počeci su bili jako teški i požrtvovni. Tu je bilo mnogo odricanja, žrtve, upornog rada.’, kazala je tada Ankica Vincek.

Torta koju je Stjepan napravio bila je tolika da se od nje moglo najesti 1500 ljudi, a upravo su u Vinceku prvi ponudili zagrebačku kremšnitu obogaćenu tučenim slatkim vrhnjem i kvalitetnom čokoladom.

Bračni par Vincek s vremenom je otvorio u Zagrebu šest slastičarnica u kojima zapošljavaju više od sto ljudi. Mogu se pohvaliti s više od 100 vrsta kolača, a dnevno ih posjećuje od tri do pet tisuća gostiju.

Doduše, dio Zagrepčana tvrdi da kvaliteta Vincekovih slastica nije na istoj razini kao nekada zbog čega su uvjereni da je obitelj Vincek prodala svoje slastičarne. Međutim, to nije točno, što je i vidljivo na njihovim stranicama. Bračni par Vincek još uvijek je u upravi tvrtke, a mi im želimo puno sreće u daljnjem poslovanju.

Foto: Vincek

Tagovi: vincek,

Više iz kategorije