ZagrebDox: U Biografskom doxu filmovi o sportskim genijima, snažnim ženama i indijskom nobelovcu

Predstavit će živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta

  • Događanja
  • Objavljeno 31.01.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Službeni program Biografski dox, koji će se održavati od 24. veljače do 3. ožujka, gledateljima predstavlja živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta pa će tako ove godine predstaviti legendu tenisa Johna McEnroea, penjača Alexa Honnolda, ratnu izvjestiteljicu Marie Colvin, nekadašnju pop senzaciju Kate Nash i indijskoga nobelovca Kailasha Satyarthija.

Filmovi uvršteni u službeni program Biografski dox gledateljima predstavljaju živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta pa će tako ove godine predstaviti legendu tenisa Johna McEnroea, penjača Alexa Honnolda, ratnu izvjestiteljicu Marie Colvin, nekadašnju pop senzaciju Kate Nash i indijskoga nobelovca Kailasha Satyarthija, najavljuju iz ZagrebDoxa.

Kako se ističe u priopćenju, “U carstvu savršenstva” (In the Realm of Perfection) francuskog autora Juliena Farauta živopisni je pogled izbliza na tenisku legendu Johna McEnroea na vrhuncu njegove karijere u osamdesetima. Kadrovi izbliza, snimljeni iz različitih perspektiva, usporene snimke i 16-mm zapisi preuzeti iz Nacionalnog sportskog arhiva, ali i zanimljiv postupak vizualne analize finalnog meča na French Openu 1984. godine između Johna McEnroea i Ivana Lendla, grade jedinstven dokumentarni portret tog svadljivog genija.

Britanski dokumentarac “U posljednjem trenutku” (Under the Wire) u režiji Chrisa Martina priča je o posljednjoj, kobnoj misiji britanske reporterke i ratne izvjestiteljice Sunday Timesa Marie Colvin. U veljači 2012. godine Marie Colvin stigla je u Siriju u pratnji fotografa Paula Conroyja kako bi izvještavala o sudbinama civila zatočenih u Homsu pod opsadom sirijske vojske. Marie se nikad nije vratila, a ovaj dokumentarac, koji se temelji na istoimenoj knjizi Paula Conroyja, priča je o njezinim posljednjim danima.

“Cijena neplaćenog” (The Price of Free) redatelja Dereka Doneena i producenta Davisa Guggenheima (“Čekajući Supermana”, “Neugodna istina”), nagrađen kao najbolji američki dokumentarac na Sundanceu 2018. godine, daje uzbudljiv uvid u nastojanja jednog čovjeka da iskorijeni dječji rad. Film prati Kailasha Satyarthija, aktivista za prava djece, i njegov tim u nizu akcija diljem svijeta. Kao mladić, Satyarthi je napustio obećavajuću karijeru inženjera i osnovao Bachao Andolan – pokret za spas djetinjstva. Procjenjuje se da je tijekom nekoliko desetljeća u Indiji spasio 87 tisuća djece. On je i začetnik jednog od najvećih pokreta civilnog društva, Global March Against Child Labor, preko kojega su zahtijevali donošenje međunarodnog zakona protiv najgorih oblika dječjeg rada, i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014. godine, koju dijeli s Malalom Yousafzai.

“Kate Nash, podcijenjena djevojka” (Kate Nash: Underestimate the Girl) u režiji Amy Goldstein intimni je portret Kate Nash, nekadašnje pop-senzacije koja se odrekla novca i slave kako bi otvoreno progovorila o nejednakosti u glazbenoj industriji. Film prati Kate Nash tijekom nekoliko godina dok pokušava održati kreativnu neovisnost i istovremeno platiti režije. Putem crowdfunding kampanje prikuplja sredstva za snimanje novog albuma, seli se u Los Angeles i započinje karijeru u TV seriji Glow.

U programu Biografski dox bit će prikazan i kandidata za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, “Free Solo” u režiji Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy China. Autori prate penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da bez užeta i zaštitne opreme prvi osvoji visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite. “Free Solo” je osvojio nagradu publike na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i nominiran je za nagradu BAFTA, ističe se u priopćenju ZagrebDoxa.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: filmovi, zagreb, zagrebdox,

Više iz kategorije