Zagrebačka tradicija na blagdanskom stolu

USKRSNA KOŠARICA

  • Lifestyle
  • Objavljeno 20.04.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Sadržaj zagrebačke košarice od prije sto godina ukazuje na dobre socijalne prilike starih Zagrepčana. Naime, početkom 20. stoljeća u zagrebačkim košaricama na blagoslov se nosio kruh, vino, janjetina, ptičje meso, jaja mliječni proizvodi, sir, maslac i mlijeko.

Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima, a dok se u Dalmaciji jede sirnica, Purgeri su skloniji bijelom kruhu. Peče se kruh u obliku pletenice u koji se upliće jaje, a za ručak su glavne zvijezde stolova purica ili janjetina.

Uskrsna šunkica prava je kraljica blagdanske trpeze, a tradicionalno se peče u kruhu. Šunka se obično jede uz mladi luk, naribani hren i rotkvice. Glavna dekoracija na stolu su ofrabana jaja koja svoje uskršnje ruho duguju prirodnim bojama, poput koprive i lukovice.

Orahnjača I makovnjača tradicionalne su slastice kojima ćemo zasladiti uskrsni objed.

 

Foto: Pixabay

Tagovi: košara, stol, uskrs,

Više iz kategorije