Požuri – prijave traju ograničeno, a samo pet sretnika dobit će priliku čuti kako Hilje pjeva baš njihovo ime
Sadržaj zagrebačke košarice od prije sto godina ukazuje na dobre socijalne prilike starih Zagrepčana. Naime, početkom 20. stoljeća u zagrebačkim košaricama na blagoslov se nosio kruh, vino, janjetina, ptičje meso, jaja mliječni proizvodi, sir, maslac i mlijeko.
Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima, a dok se u Dalmaciji jede sirnica, Purgeri su skloniji bijelom kruhu. Peče se kruh u obliku pletenice u koji se upliće jaje, a za ručak su glavne zvijezde stolova purica ili janjetina.
Uskrsna šunkica prava je kraljica blagdanske trpeze, a tradicionalno se peče u kruhu. Šunka se obično jede uz mladi luk, naribani hren i rotkvice. Glavna dekoracija na stolu su ofrabana jaja koja svoje uskršnje ruho duguju prirodnim bojama, poput koprive i lukovice.
Orahnjača I makovnjača tradicionalne su slastice kojima ćemo zasladiti uskrsni objed.
Foto: Pixabay
Upravo iz Hrvatske dolazi priča koja već par godina privlači pažnju izvan nacionalnih granica: Health Hub je policy & business think tank novog doba, hibridna, otvorena platforma koja promiče, razvija i implementira konkretne zdravstvene inovacije