Zagreb treći po broju prijava za zimsko bicikliranje na posao

“U petak ujutro ćemo na tajnoj lokaciji u gradu dijeliti biciklistički doručak kao poticaj i zahvalu onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka”, poručuje Sindikat biciklista

  • Lifestyle
  • Objavljeno 05.02.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Zagreb je treći, a Varaždin četvrti grad u svijetu po broju prijava građana koji su se dosad obvezali na sudjelovanje u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, koji će se održati u petak, 8. veljače, priopćio je u utorak Sindikat biciklista.

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao je inicijativa pokrenuta 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači proteklih šest godina, ističe Sindikat biciklista.

Zagreb je u tri uzastopne godine u tom natjecanju pobijedio zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad.

“Trenutno se nalazimo na trećem mjestu, a odmah iza nas je Varaždin”, kažu u Sindikatu biciklista. Smatraju kako ni Zagrepčanima niti Varaždincima nije potreban poseban dan da sjednu na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no svejedno ponovno pozivaju građane iz cijele Hrvatske da se registriraju na www.winterbiketoworkday.org i pokažu da ima veliki broj onih koji bicikliraju neovisno o vremenskim uvjetima.

Napomenuli su kako je vrijeme ove godine izuzetno povoljno, za razliku od minusa u proteklim godinama, te najavili da će na tajnoj lokaciji u Zagrebu dijeliti biciklistički doručak.

“U petak ujutro ćemo na tajnoj lokaciji u gradu dijeliti biciklistički doručak kao poticaj i zahvalu onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka”, poručuje Sindikat biciklista.

(Hina)

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Tagovi: bicikl, međunarodni dan zimskog bicikliranja, zagreb,

Više iz kategorije