Zagreb: Sklonište za nezbrinute životinje u 2018. primilo 22.000 poziva i 2300 intervencija

Najmanja divlja životinja zbrinuta prošle godine u Zagrebu je sljepić, a najveća jelen ...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 28.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Info centar Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu u 2018.  je primio dvadeset i dvije tisuće poziva, a terenska ekipa obavila je skoro dvije tisuće tristo intervencija, priopćio je u ponedjeljak zagrebački Zoološki vrt, u čijem sastavu djeluje Sklonište.

Terenska ekipa Skloništa u Dumovcu lani je najviše zbrinula pasa i mačaka, njih 1400. Sedamsto puta spašavane su ptice – od divljih pataka i sokola preko galeba i djetlića do papiga tigrica i kanarinaca. Djelatnici terenske ekipe prošle godine su dvjesto puta prvu pomoć pružili gmazovima i sisavcima koji spadaju u divlje životinje. Tu su od malih sljepića, šišmiša i ježeva, nešto većih vjeverica, puhova i vidri do povećih divljih svinja i jelena. U nadležnosti Skloništa su i nezbrinute domaće životinje, pa je novi dom zahvaljujući njemu pronašla i jedna koza.

Najmanja divlja životinja zbrinuta prošle godine u Zagrebu je sljepić, a najveća jelen.

“Prošle godine, tj. u drugoj godini svojeg rada, Info centar Dumovec pokazao je koliko je takav sustav vrijedan Zagrepčanima i životinjama našega grada. Upravo je Info centar mjesto kamo građani mogu dojaviti ako im je kućni ljubimac nestao ili ako su pronašli nezbrinutu životinju”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu. IIstaknuo je i kako intervencijama u kojima pomažu divljim životinjama, žele očuvati biološku raznolikost Zagreba, metropole bogate prirodom i njezinim životinjskim svijetom. “Takve životinje zadržavamo samo onoliko koliko je potrebno da se oporave, te ih u najkraćem roku vraćamo u prirodu – izvan naseljenih područja”, rekao je Skok.

Osvrnuvši se na ovaj mjesec, kazao je da je u tijeku uobičajen siječanj, ali i upozorio kako je tijekom zime povećana opasnost od udara vozilom na divlje životinje u potrazi za hranom.

“Tijekom najhladnijih mjeseci u godini, posebice onih sa snijegom, životinje se u potrazi za hranom spuštaju prema naseljima. Toga trebaju posebno biti svjesni vozači. Zbog njihove neprilagođene brzine, ali i činjenice da životinje nisu navikle na promet, neke od njih stradavaju na cesti”, istaknuo je.

Građani koji na prometnici opaze ozlijeđenu životinju, dojavu mogu uputiti na broj telefona Info centra Dumovec 01 2008 354 ili putem broja za hitne službe 112.

Tagovi: azil, sklonište, životinje,

Više iz kategorije