WER Croatian Open 2018. – Natjecanje za razvoj inovativnosti mladih

WER Croatian Open, jedno je od najvećih regionalnih natjecanja iz napredne edukacijske robotike i programiranja

  • Lifestyle
  • Objavljeno 07.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

WER Croatian Open 2018., natjecanje iz robotike i programiranja, održano je u subotu u Tehnološkome parku Zagreb.

Natjecanje je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a najbolji su bili timovi Osnovne škole (OŠ) “Iver” iz Sesvetskoga Kraljevca i Gimnazije “Antun Branko Reljković” iz Vinkovaca.

Natjecanje je osmišljeno u dvije dobne skupine – osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj, a proveo ga je IRIM. Riječ je o jednom od najvećih regionalnih natjecanja iz napredne edukacijske robotike i programiranja. IRIM ga je pokrenuo prošle godine, a na ovogodišnjoj inačici kojoj je tema bila “Informacijsko doba”, sudjelovalo je više od 150 natjecatelja i mentora, priopćio je organizator.

Najboljima vrijedne nagrade i pozivnice na svjetsko natjecanje u Šangaju

Najbolji su bili timovi iz OŠ “Iver” iz Sesvetskoga Kraljevca i Gimnazije “Matija Antun Reljković” iz Vinkovaca koji su osvojili vrijedne nagrade i ulaznice za središnje natjecanje koje će se održati u prosincu u Šangaju – World Education Robotic (WER), priopćili su iz IRIM-a.

Više od 150 natjecatelja i mentora, sukladno ovogodišnjoj temi – “Informacijsko doba”, programirali su robote da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. Simulirajući ove radnje natjecatelji su u timovima rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija.
IRIM od 2017. organizira Otvoreni kup Hrvatske, regionalno natjecanje iz napredne edukacijske robotike. Osim u Hrvatskoj, otvoreni kupovi održavaju se i u SAD- u, Kanadi, Australiji, a drugi europski kup u Španjolskoj. Na kupovima pak ukupno sudjeluje oko pola milijuna natjecatelja.

Prošle godine najbolji timovi WER Croatian Open natjecali su se s oko 8000 natjecatelja iz cijeloga svijeta na središnjem natjecanju u Šangaju gdje su postigli fantastične rezultate i osvojili osam medalja i priznanja.

Kako je istaknuto, velika prednost ovoga natjecanja jest da je IRIM svim sudionicima iz Hrvatske donirao iste setove tako da svi timovi imaju i iste prilike, odnosno rezultati ne ovise o financijskoj snazi timova, škola i sponzora koji stoje iza njih.

U projekt su uključene škole, udruge i druge ustanove koje su postigle najbolje rezultate u drugim IRIM- ovim projektima, poput Croatian Makers lige koja broji više od 550 škola i drugih ustanova i u kojoj sudjeluje više od 11.000 učenika.

(Hina)

foto HINA/ IRIM/ ua

Tagovi: IRIM, natjecanje, robotika,

Više iz kategorije