Volite životinje? Imate kućne ljubimce? Biste li žrtvovali njihovo zdravlje za jednu petardu?

U ovo blagdansko nas vrijeme zanese euforija pa se često koristi pirotehnika - ne zaboravite da životinje pate..

  • Lifestyle
  • Objavljeno 19.12.2018
  • Piše: Josipa Maksimović

Čovjek često ne razmišlja o posljedicama svog djelovanja, a jedno od tih djela je pirotehnika – to jest, njeno pretjerano korištenje u blagdansko vrijeme.

Sve počinje još od djetinjstva, kada djeca nisu svjesna opasnosti vezanih uz njeno korištenje. Ono što djeca vide jest spektakl – eksplozija, boje, dramatičnost i kratka navala uzbuđenja i serotonina u sekundi paljenja petarde.

Ipak, posljedice mogu biti puno ozbiljnije. Mladi često ne znaju rukovati pirotehnikom pa nas mediji nemilo znaju bombardirati tragičnim vijestima, u kojima saznajemo da je neko dijete izgubilo prst, ruku ili zadobilo tko zna kakvu ozljedu.

Osim toga, često zaboravljamo na one nedužne – životinje. Naši ljubimci imaju puno osjetljiviji sluh od našeg, tako da njima eksplozija jedne petarde vjerojatno dođe kao eksplozija bombe.

Neki su bili u ratu pa znaju što znači glasan zvuk – ili ste pak doživjeli onaj “moment” kada pirotehničari razminiravaju određeno područje pa nešto iznenadno “grune”?

E, onda možete zamisliti kako je jadnim životinjama na svakodnevnoj bazi.

Kad se sve zbroji, ne možemo, a da se ne zapitamo je li jedna sekunda trenutnog uzbuđenja vrijedna svih mogućih posljedica.

Prije nego što zapalite sljedeću petardu, sjetite se naših krznenih prijatelja..

 

Tagovi: ljubimci, petarde, pirotehnika, životinje,

Više iz kategorije