Vode se rasprave s državama članicama o COVID certifikatu

"Više od 80 posto umrlih nije cijepljeno, liječnike se ne smije dovoditi u dilemu da biraju koga će liječiti"

  • Politika
  • Objavljeno 24.11.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Europska Komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, uključujući učinke booster doza, rekla je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

“Svjesna sam hitnosti i zato Europska komisija s najvećom žurnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući duljinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji cijepljenja”, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu.

Kyriakides je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ovog tjedna iznijeti prijedloge.

„Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, necijepljene osobe”, istaknula je Kyriakides i dodala da “cjepivo funkcionira i još uvijek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi”, za što postoje čvrsti dokazi.

Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Europske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti covid-19 u Europskoj Uniji.

U raspravi je sudjelovala i Sunčana Glavak, HDZ-ova zastupnica iz Kluba zastupnika EPP-a.

“Molim sve one koji zaziru od cijepljenja: razmislite o onima koji umiru“, istaknula je Glavak, dodavši da u Hrvatskoj „dnevno umire oko 60 ljudi“.

Istaknula je da “više od 80 posto umrlih nije cijepljeno” i upozorila je da se ne smije dovesti liječnike u dilemu da biraju koga će liječiti.

Véronique Trillet-Lenoir iz kluba zastupnika Renew Europe istaknula je dezinformacije kao ključan problem pri procjepljivanju.

“Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod cijepljenja“.

S njima se nije složio Robert Roos iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da cjepivo nije dovoljno učinkovito, zato što, kako tvrdi, i cijepljeni pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

“Covid potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s covidom-19“, rekao je Roos.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, covid, covid potvrde, EU, europska komisija, europska unija, mjere, pandemija,

Više iz kategorije