Više od milijardu kuna za obnovu starih i izgradnju novih cesta u OBŽ

Koridor 5c, izgradnja obilaznice Petrijevci, obnova željezničkog kolodvora u Osijeku, 19 željezničko-cestovnih prijelaza samo su dio planova

Na području Osječko-baranjske županije nalazi se 511 kilometara državnih cesta, a u naredne 2-3 godine dogovoreno je ulaganje više od milijardu kuna za njihovu obnovu ili izgradnju novih kilometara. Dogovoreno je to jučer na radnom sastanku župana Ivana Anušića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i njihovih suradnika. Na sastanku su bili i pomoćnik ministra Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i predsjednik Uprave HAC Boris Huzjan.

Nastavak izgradnje 29,5 kilometara autoceste kroz Baranju je najveća i najskuplja investicija, no za tu i druge preostale dionice Koridora 5c definirane su sve stavke, pa i rokovi izgradnje. Osim Koridora, tema sastanka bile su i druge aktualnosti razvoja prometa na području Osječko-baranjske županije, što uključuje i obnovu svih državnih cesta na području Osječko-baranjske županije, za što je do 2020. godine predviđeno ulaganje oko 230 milijuna kuna. Tako je u planu izgradnja obilaznice Petrijevci, procijenjene vrijednosti projekta na 58 milijuna kuna. Počinje se raditi projektna dokumentacija zaželjezničku prugu Osijek – Virovitica – Zagreb, dogovorena je realizacija 19 željezničko-cestovnih prijelaza, u pripremi je obnova željezničkog kolodvora u Osijeku u vrijednosti 18 milijuna kuna, obnovit će se i kolodvor Erdut te kolodvor Laslovo – Korođ. Bolji dani dogovaraju se i za Zračnu luku Osijek, pogotovo od 2019. godine kada će biti moguće povećanje izdvajanja iz državnog proračuna za tu namjenu.

Ministar Butković je o najvećem od navedenih projekata, Koridoru 5c rekao:  “Najvažniji infrastrukturni projekt je nastavak Koridora 5c, u komu su za neke objekte već otvorene ponude u vrijednosti 80 milijuna kuna. Za nastavak radova od Osijeka prema Belom Manastiru postoji građevinska dozvola, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom financija dogovara s međunarodnim financijskim institucijama kako bi se ta investicija financijski zaokružila. U ovoj godini očekujemo raspis natječaja i početak radova. Preostalih pet kilometara do Mađarske treba usuglasiti s mađarskom stranom, kao i točna točka gdje će se spojiti autocesta između Hrvatske i Mađarske, no razgovori se vode i očekujemo dogovor vrlo brzo.”

Izgradnja obilaznice Petrijevci, procijenjene vrijednosti projekta na 58 milijuna kuna, nastavak je rješavanja jednog od najvećih prometnih problema na području Osječko-baranjske županije, a to je loše stanje, uz izrazitu ugroženost sigurnosti na tzv. Podravskoj magistrali, nastalo zbog preopterećenja teretnim prometom prijevoznika koji izbjegavaju korištenje autoceste. Tako se nakon Valpova i Donjeg Miholjca radi i treća obilaznica gradova na toj dionici, a potom slijedi proširenje ove ceste po dionicama.

Župan Ivan Anušić bio je zadovoljan tijekom sastanka te je zaključio kako će četiri ključna prometna koridora (ceste, željeznica, zračna luka i riječni pomet) dati posebnu kvalitetu i potencijal za razvoj gospodarstva, turizma i drugih djelatnosti Osječko-baranjske županije. “Projekti su realni, dogovoreni su i vrlo brzo će se realizirati, a time resurse cijele Županije stavljamo na višu razinu konkurentnosti. Samo u segmentu cesta i autocesta vrijednost investicija iznosi više od milijardu kuna za 2-3 godine. Tu je i 145 milijuna kuna za izgradnju luke za rasute terete, 6 milijuna kuna za putničko pristanište.” – rekao je Anušić.

Više iz kategorije