Više od 400 trkačica i trkača na varaždinskoj Novogodišnoj utrci

Kenijac Samuel Naibei Kiplimo i Katarina Vukančić iz Zagreba pobjednici su 41. izdanja varaždinske Novogodišnje utrke

  • Sport
  • Objavljeno 01.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Kenijac Samuel Naibei Kiplimo i Katarina Vukančić iz Zagreba pobjednici su 41. izdanja varaždinske Novogodišnje utrke na kojoj je sudjelovalo više od 400 trkačica i trkača iz deset zemalja – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

To je jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu.

Start je bio na varaždinskom Korzu, a 4,8 kilometara ulicama i trgovima središta grada prvi su pretrčali Kiplimo (12 minuta i 58 sekundi) i Vukančić (15:36). Nakon njih u cilj su ušli Laszlo Gregor iz Mađarske (13:28) i Matej Fujs iz Slovenije (15:15) odnosno Olivera Jevtić iz Srbije (15:56) i Zita Kacser iz Mađarske (16:11).

“Utrka je vrlo dobra, kao i staza. Odlično sam se osjećao jer ovo je Novogodišnja utrka i nadam se da će i nastavak godine donijeti odlične rezultate“, izjavio je pobjednik varaždinske Novogodišnje utrke.

“Za varaždinsku Novogodišnju utrku čula sam prošle godine, ali nisam odlučila trčati. Sada sam došla prvi put i sviđa mi se, super je atmosfera, start u ponoć, trčanje pod vatrometom i ljudi koji navijaju i čestitaju uz stazu“, kazala je pobjednica utrke.

Medalje i novčane nagrade najbržima uručio je zamjenik gradonačelnik Varaždina Zlatan Avar koji je sa sugrađanima i gostima u gradu dočekao Novu godinu na središnjem trgu.

Novogodišnju utrku organizirala je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, uz pomoć Atletskog kluba Sloboda i pokroviteljstvo Grada Varaždina. Glavni tajnik Zajednice Patrik Koščak zadovoljan je i ovogodišnjim odazivom trkača na prvi sportski događaj u Hrvatskoj u 2019. godini.

“Svake godine idemo sve više. Drago nam je da možemo organizirati ulazak u Novu godinu na jedinstveni način. Ovo je prvi sportski događaj u godini u Hrvatskoj, a prije je to bio i broj jedan u svijetu, no kasnije su se pojavile neke druge utrke. Ali mi imamo tradiciju od 41 godine. Dolaze nam i profesionalci i rekreativci i svi se vraćaju u Varaždin koji je poznat po dočeku na ovakav način“, rekao je Koščak.

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti organizirali prvu utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Tada su nastupila 33 trkača. Varaždinska Novogodišnja utrka danas je odredište 400-injak zaljubljenika u trčanje.

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ lsd

Tagovi: nova godina, varaždinska utrka,

Više iz kategorije