(VIDEO) ‘Za sve one kojih nema’: Turnir kojim Bad Blue Boysi obilježavaju najbitniji dan u svojoj povijesti, nikad odigranu utakmicu protiv Crvene Zvezde

DAN KADA JE POČEO DOMOVINSKI RAT ZA NAVIJAČE DINAMA

  • Sport
  • Objavljeno 06.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Navijači Dinama, Bad Blue Boysi u nedjelju, 12. svibnja, organiziraju tradicionalni turnir “Za sve one kojih nema” povodom obilježavanja legendarnog 13. 5. i nikad odigrane utakmice Dinamo – Crvena Zvezda.

Nakon turnira, od 20 sati, u Ciboni se održava humanitarni spektakl “Dinamo 90-ih”  za Slavka Ištvanića, a ovim povodom plavi dres će opet obući Zvonimir Boban čiji je čin postao simbol početka Domovinskog rata.

Podsjetimo, upravo je 13.5. 1990. dan kada je počeo Domovinski rat za navijače Dinama.

Tog dana na Maksimirskom stadionu trebala se odigrati utakmica Dinama i Crvene Zvezde. Navijači Crvene Zvezde, Delije, predvođeni Arkanom,  danima su uoči utakmice divljali po Zagrebu, a na sam dan utakmice gotovo su devastirali Maksimirski stadion. Sukob između njih i zagrebačkih Bad Blue Boysa sa zagrebačkih ulica i tribina stadiona preselio se na teren kada su Bad Blue Boysi, u namjeri da zaustave divljanje Delija, probili ogradu.

Umjesto da zaustavi Delije, milicija je počela napadati Dinamove navijače, a u jeku kaosa reagirao je Zvonimir Boban koji je udario jednog od milicajaca.

Snimka s Maksimira obišla je svijet, a Boban je ušao u legendu. Nedugo nakon ove utakmice, Bad Blue Boysi koji su tog dana branili svoj stadion, tribine su zamijenili bojištima na kojima su branili svoju Domovinu. Veliki broj njih nikada se nije vratio u Zagreb, a u spomen na događaj urezan u identitet Zagreba, Bad Blue Boysi svake godine organiziraju turnir “Za sve one kojih nema”.

 

Foto: Wikimedia

Tagovi: crvena zvezda, dinamo, Domovinski rat, zvonimir boban,

Više iz kategorije