Umjetnica Ida Blažičko simulira let na izložbi Ikaros u Galeriji Forum

Izložba Ikaros, bit će otvorena za posjetitelje sve do 24. studenog pa bi bilo šteta "ne poletjeti" na nju jedan dan

  • Kultura
  • Objavljeno 27.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Izložba “Ikaros” Ide Blažičko otvara se u ponedjeljak, 29. listopada u Galeriji Forum, koji je umjetnici poslužio za prostornu instalaciju koja sugerira let i širenje kroz prostor.

Po riječima voditelja Galerije Forum, Feđe Gavrilovića, izložena instalacija sadrži u sebi i dojam lakoće i onaj monumentalnosti, a u njoj se harmonično nadopunjuje ideja leta s idejom pada.

“Koristeći arhitektonske zadatosti prostora, ona ga vizualno proširuje, rastvara i dinamizira, istovremeno se sunovraćajući poput kometa i uzlijećući poput leptira. To je skulptura koja posve vlada vlastitim tijelom, prostorom u kojemu se nalazi i percepcijom promatrača, te nas, makar privremeno, nosi na svojim krilima.”, ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Ida Blažičko (Zagreb, 1985.) završila je kiparstvo na Likovnoj akademiji te postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou. Nagradu za najbolju javnu skulpturu dobila je 2017., u sklopu projekta Palinsesti u talijanskom gradu San Vito al Tagliamento.

Ove godine sudjelovala je na međunarodnoj izložbi Contextile u portugalskom gradu Guimarãesu i na Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Paviljonu Crne Gore.

Njezine su instalacije postavljane u javnom prostoru, na Zrinjevcu, na Platou Gradec, u Oktogonu.

Izložba “Ikaros” u Galeriji Forum bit će otvorena do 24. studenoga.

 

(Hina)

Tagovi: Forum, Ida Blažićko, izložba, let,

Više iz kategorije