Ugovoreno skoro 56 milijuna kuna za nabavu 29 autobusa ZET-a, prijevoz neće poskupjeti

55,8 milijuna kuna za projekt "Nabave 29 autobusa za ZET"

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktorica ZET-a Ljuba Žgela potpisali su u utorak Ugovor o dodjeli 55,8 milijuna kuna za projekt “Nabave 29 autobusa za ZET”, a gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako cijena ZET-ova javnog prijevoza neće poskupjeti.

Iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija financirano je 85 posto bespovratnog novca (44,6 milijuna kuna), a 15 posto je iz zagrebačkog gradskog proračuna. Navedeni ugovor drugi je po redu u okviru kojeg Ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju da će novi autobusi prometovati na linijama na kojima su dosad prometovali stari, a radi se o ukupno 17 linija na području Zagreba.

“To je jedan hvalevrijedan projekt i svi gradovi su zadovoljni da se po prvi put financira iz europskih sredstava te na taj način pomaže nabava autobusa za gradski prijevoz.To će stimulirati i olakšati građanima da koriste gradski prijevoz, a s druge strane strane da smanjujemo gužve i pritiske na sam centar grada, kako u Zagrebu tako i drugim gradovima”, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Butković: 314 milijuna kuna za javni prijevoz u devet hrvatskih gradova

Naveo je da su pokrenuli program ukupne vrijednosti 314 milijuna kuna za devet hrvatskih gradova, u sklopu kojeg je nabavljeno 187 novih autobusa, a s današnjim ugovorom završava taj projekt. Za Zagreb su potpisani ugovori za ukupno 44 nova autobusa, kad se današnjih 29 zbroji s onih 15 iz 2017. godine.

Butković je naglasio da su s današnjim potpisivanjem došli na 80 posto ugovorenih sredstava u prometu, a kad se tome pridoda Instrument za povezivanje Europe (CEF), u prometnu je infrastrukturu pokrenut investicijski ciklus ukupne vrijednosti oko 20 milijardi kuna.

“To je dobro za hrvatsko gospodarstvo, razgovaramo i o drugim važnim gradski projektima u Zagrebu. Suradnja je jako dobra i mislim da u jednoj sinergiji i zajedničkoj suradnji možemo povući sredstva iz fondova, a time i povećati našu apsorpciju, pokrenuti investicijski ciklus i gospodarski rast”, rekao je ministar.

Najavio je da će definirati suradnju sa Zagrebom i oko rotora te obnove tramvajske infrastrukture i ostalih velikih projekata.

Bandić: Cijene javnog prijevoza neće poskupiti

Zagrebački gradonačelnik Bandić ustvrdio je da ZET-ov javni prijevoz neće poskupjeti te da zasad o tome ni ne razmišljaju. “Peglamo proračun i pokušavamo sa svakom kunom što bolje gospodariti da bi nam ostalo za što manje dizanje cijena, a što redovitiju isporuku javne usluge građanima”, naglasio je. Dodao je i kako će u gradskoj upravi biti zadovoljni ukoliko stimuliraju korištenje javnog prijevoza “makar za dva, tri posto”.

O tome kad će se novi autobusi naći u prometu i kako će biti raspoređeni najavio je da će oko toga biti održana konferencija u ZET-u. Na novinarski upit oko natječaja za leasing 143 vozila koji je raspisao gradski Ured za javnu nabavu, Bandić je kazao kako gradonačelnik ne nabavlja vozila i nije šef nabave, a još manje šef garaže.

Direktorica ZET-a Ljuba Žgela kazala je da je ovaj projekt još jedna pomoć i poticaj Zagrebu za što kvalitetniji i bolji prijevoz. “Za Zagreb i ZET je ovo bitan, važan i veliki projekt. Autobusi su nam potrebni i vozit će samo na području Zagreba s obzirom na ugovor koji ZET ima s Gradom”, istaknula je Žgela. Dodala je da paralelno pripremaju još postupaka vezanih za financiranje tramvajske i autobusne infrastrukture.

Petric: Samo 12 posto Zagrepčana vozi se gradskim prijevozom

“U Zagrebu se samo 12 posto građana vozi javnim prijevozom i nadam se da će i ovaj projekt pridonijeti da se što više građana vozi autobusom i da kvaliteta života poraste”, kazao je ravnatelj Petric.

Zahvalio je Zagrebu i Ministarstvu prometa na izrazito dobroj i partnerskoj suradnji te dodao da će Agencija i u ovom projektu pokazati profesionalnost i suradnju te brzo i ekspeditivno nabaviti nove autobuse i realizirati sve druge projekte koje Zagreb prijavi, a Ministarstvo prometa objavi pozive.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: autobusi, oleg butković, zagreb, zet,

Više iz kategorije