U Zagrebu zadovoljni odazivom publike na manifestaciju “Noć kazališta”

U manifestaciji "Noć kazališta", koja se održavala u subotu navečer, sudjelovalo je 18 zagrebačkih kazališta ...

  • Kultura
  • Objavljeno 18.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

U manifestaciji “Noć kazališta”, koja se održavala u subotu navečer, sudjelovalo je 18 zagrebačkih kazališta, a posjetom publike smo zadovoljni, izjavila je voditeljica projekta i glavna organizatorica “Noći kazališta” Sandra Banić Naumovski – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

“Noć kazališta” održavala se u 56 mjesta u Hrvatskoj, a tijekom večeri i noći stotinjak kazališta igralo je 120 svojih predstava, napomenula je Banić Naumovski.

Predstave su pratili i popratni programi – radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.

Osim nacionalnih i dramskih kazališta, naglasila je, u manifestaciji sudjeluju mnoge amaterske skupine te dramske skupine iz osnovnih škola. Ove godine u “Noći kazališta” sudjeluju i nacionalne kuće – HNK Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka te Istarsko narodno kazalište iz Pule, rekla je Banić Naumovski.

U središtu Zagreba četiri glumice i jedan glumac  kazališta “Gavella”, odjeveni u barokne kostime, promovirali su manifestaciju “Noć kazališta”, koja u kazalištu “Gavella” traje – do jutra.

Glumci su pozvali Zagrepčane da u “Noći kazališta” pogledaju u teatru u Frankopanskoj jednu ansambl predstavu i tri monodrame.

U kazališnom klubu “Gavella” mogla se pogledati monodrama Natalije Đorđević “Potrošeni snovi” nastalu po motivima drame “Višnjik” A.P.Čehova.

Monodramu “O štakorima, gavranima i ljudima” Miroslava Krleže izvedena je u 22,30 sati, a u 2 sata ujutro Mada Peršić izvela će svoju monodramu “Jelinek vs. Jelinek”, po motivima kolumni Žuži Jelinek i drame Elfride Jelinek “Što se dogodilo, nakon što je Nora napustila svoga muža, ili potpornji društva”.

Između i nakon svih događanja, do sitnih sati nastupa “Kazališni band Filipa Šovagovića”.

Noć kazališta oblik je sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine.

U njoj sudjeluju nacionalna, javna i nezavisna kazališta, druge ustanove koje podupiru kazališnu djelatnost te skupine kazališnih amatera.

Deseta Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba te Gradskog ureda za kulturu.

foto HINA/ HNK/ M. BRATOŠ/ M. ERCEGOVIĆ/ ml

Tagovi: hnk, noć kazališta, zagreb,

Više iz kategorije