U Zagrebu u zadnja 24 sata zabilježeno 211 zaraženih koronavirusom, jednako kao i jučer

Šostar: "U samoizolaciji se nalazi više od 4.900 ljudi i ako se jedna četvrtina njih pozitivira, imat ćemo preko 1.000 pozitivnih osoba u sljedećih par dana"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 15.10.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U Zagrebu je u zadnja 24 sata zabilježeno 211 zaraženih koronavirusom, kao i jučer, izvijestila je u četvrtak zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu provedeno je 1.407 testiranja, a kao i jučer – 211 je novih pozitivnih slučajeva. Za čak 774 osobe izrečena je mjera samoizolacije, a 80 osoba više oporavilo se u odnosu na protekli dan, rekla je Šikić.

Od 211 slučajeva, 114 su kontakti prethodno oboljelih, 26 ih je povezano s različitim događajima, poput obiteljskih ili vjerskih okupljanja, izlazaka te hospitalizacije, odnosno uvoza iz drugih zemalja, a  56 osoba imaju negativne epidemiološke anamneze.

Na području Grada Zagreba, od 211 novozaraženih devet osoba su zdravstveni djelatnici, dvije korisnice doma za starije, dva učenika i tri djelatnika iz osnovnih škola te četiri učenika iz srednjih škola.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar je istaknuo da je u Zagrebu u samoizolaciju stavljeno više od 700 osoba tako da je u samoizolaciji njih više od 4.900.

“I ako se jedna četvrtina njih pozitivira, imat ćemo samo tu preko 1.000 pozitivnih osoba na koronavirus u sljedećih par dana”, istaknuo je Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je kako sustav primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu radi punim intenzitetom te da su 342 osobe zatražile pomoć u ambulantama, 391 osoba je upućena na testiranje, a osmero im je određena mjera samoizolacije.

“Na drive-in punktovima uzeto je 356 uzoraka koji su proslijeđeni na obradu. S obzirom na prilično lošu epidemiološku situaciju sustav radi usporeno, otežano, prilagođen epidemiološkoj situaciji uz maksimalan nadzor u samom funkcioniranju”, kazao je Jeleč.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid, koronavirus, NZJZ "Dr. Andrija Štampar", sandra šikić, zaraženo,

Više iz kategorije