U Zagrebu u zadnja 24 sata čak 922 novooboljela

U Zagrebu je oko četiri tisuće aktivnih slučajeva i oko 6.000 osoba u samoizolaciji

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.11.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 922 novooboljelih, a na “Štamparu” je obavljeno 966 testiranja na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer Civilne zaštite.

U Zagrebu je oko četiri tisuće aktivnih slučajeva i oko 6.000 osoba u samoizolaciji.

“Zbog ovakvih brojki jasno je da će 10-ak posto oboljelih razviti tešku sliku bolesti. Trenutno zdravstveni sustav to jako teško podnosi, i danas ćemo imati sastanak s ministrom”, rekao je  Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo na konferenciji za novinare Gradskog stožera.

Zdravstveni sustav u Zagrebu otežano funkcionira, 126 zdravstvenih djelatnika je covid-pozitivno, a u ovom tjednu očekuje se i da će se aktivirati veliki kapaciteti tipa Arene. Bolnica u Rockefellerovoj će najvjerojatnije također primiti dio bolesnika, to je dogovoreno u Ministarstvu zdravstva, rekao je Jeleč.

Koronavirus je ušao u devet zagrebačkih domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korisnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik domova za starije.

Na području PU zagrebačke zabilježeno je šest kršenja mjera samoizolacije te tri kršenja mjera Nacionalnog stožera. U Policijskoj upravi zagrebačkoj 43 zaposlenika su pozitivna, a 105 ih je u samoizolaciji, izvijestio je Stipo Mandić iz PU zagrebačke.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da bi brzi testovi na koronavirus mogli u Zagrebu biti dostupni tek krajem tjedna.

Brzi testovi, ističe Šostar, nisu toliko pouzdani kao PCR testovi, bit će prihvatljivi za one pacijente koji imaju izražene simptome, a ostali će i dalje morati raditi PCR testove.

U Zagrebačkoj županiji 288 novooboljelih

U Zagrebačkoj županiji novooboljelih je u ponedjeljak 288, izvijestili su iz te županije.

Samoizolacija je propisana učenicima osmih razreda osnovnih škola, dva razreda glazbene škole te za osam učenika jedne škole stranih jezika. Zaprimljen je pozitivan nalaz jedne korisnice doma za starije na vrbovečkom području. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Od 27.listopada su na snazi dodatne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije koje su dostupne ovdje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do ponedjeljka, 2.11.2020. do 10:00 sati evidentirano je 3586 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 1102 osobe, a 26 osoba je preminulo.

Trenutno je aktivno 2458 slučajeva.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid-19, koronavirus, NZJZ "Dr. Andrija Štampar", oboljeli, štampar, testiranje, zagreb, zagrebačka županija, zaraženi, Zvonimir Šostar,

Više iz kategorije