U Zagrebu u protekla 24 sata potvrđena 63 nova slučaja, u Zagrebačkoj županiji 19

U Zagrebu pozitivno i dvoje školske djece - Stavljeni u samoizolaciju zajedno s nastavnicima

  • Lifestyle
  • Objavljeno 10.09.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U Zagrebu su u protekla 24 sata potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima je pozitivno i dvoje školske djece, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su od 63 novozaražene osobe, njih 35 kontakti  prethodno pozitivnih osoba, 14 ih ima negativne epidemiološke anamneze, za pet osoba se sumnja na moguću izloženost na godišnjem odmoru, tri su “uvoz” iz BiH, tri slučaja su moguća izloženost na svadbama te su u tijeku tri epidemiološke obrade.

Šikić je izvijestila i da su u dvije osnovne škole zabilježeno da su se dva učenika zarazila koronavirusom, što je posljedica obiteljskih kontakata. Ta dva razreda stavljena su u samoizolaciju zajedno s nastavnicima.

Također, u tri dječja vrtića zabilježene su osobe zaražene koronavirusom – u dva vrtića odgajateljice, a u jednom vrtiću jedno dijete koje je kontakt prethodno oboljele osobe. Sve tri grupe stavljene su u samoizolaciju.

U Zagrebačkoj županiji 19 novozaraženih Covidom-19

U Zagrebačke županije u proteklih 24 sata je 19 osoba novozaraženih koronavirusom, a trenutno je u županiji aktivan 171 slučaj Covida-19, priopćio je u četvrtak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Od 19 novozaraženih po jedna osoba je iz gradova Samobora, Zaprešićaa i Dugog Sela te iz općina Stupnik, Pisarovina, Brckovljani i Dubrava, po dvije novozaražene osobe su iz Svete Nedelje i Jastrebarskog, te po četiri su iz Velike Gorice i Općine Klinča Sela.

U protekla 24 sata izliječeno je 10 osoba.

Među novooboljelima sedam osoba su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s ljetovanjem na obali, jedan je povezan sa svadbom, dok je za 10 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 115 osoba.

U protekla 24 sata došlo je do ulaska virusa u dječji vrtić u Jastrebarskom i u dječji vrtić u Velikoj Gorici, a u oba vrtića pozitivne su djelatnice. Virus je ušao i u Dom za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi, gdje je također pozitivna djelatnica. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 579 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 395 osoba, a 13 ih je umrlo. Trenutno je aktivan 171 slučaj.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: djeca, koronavirus, škola, zaraza,

Više iz kategorije