U Zagrebu 27 novih slučajeva, u Zagrebačkoj županiji šest

U samoizolaciji je jedan razred OŠ Rugvica zbog pozitivnog učenika te jedna vrtićka skupina u vrtiću Velikoj Gorici zbog pozitivne odgajateljice

  • Lifestyle
  • Objavljeno 16.09.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 478, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 812 uzoraka, a među novooboljelima njih 13 su kontakti od prije pozitivnih osoba. Devetero ima negativnu epidemiološku anamnezu, jedan slučaj je povratnik s godišnjeg odmora, a dva su slučaja uvoza iz BiH, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Među novozaraženima su i dva učenika u dvije osnovne škole, zbog čega su 44 učenika i jedan nastavnik pod mjerom samoizolacije.

“Trenutno je u tijeku epidemiološki izvid u još jednoj srednjoj školi gdje smo primijetili grupiranje simptoma, danas će se provesti testiranja”, kazala je Šikić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić ispričala se zaposlenicima zagrebačkih vrtića koji nisu do 15. rujna, kako je uobičajeno, primili plaću. Majić je rekla da je riječ o informatičko-tehničkim problemima, koji su riješeni, a plaće isplaćene.

“Nije bilo nikakvih problema glede likvidnosti i financijskog stanja proračuna Grada Zagreba. Javno se ispričavamo”, kazala je Majić.

Nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar jutros je komentirao kako još uvijek nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi u Zagrebu.

“Svjedoci smo da zadnjih dana pada broj novozaraženih, no, ono što nas jako brine jest da imamo puno negativnih anamneza, što znači da su se ljudi zarazili od asimptomatskih bolesnika”, kazao je Šostar na predstavljanju biciklijade “Biciklom do zdravlja”.

Dodao je da još ne dolazi u obzir ukidanje obveznog nošenja maski jer bi, rekao je, za takvo što bilo prerano.

U Zagrebačkoj županiji šest novooboljelih

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva koronavirusa, a izliječeno je 15 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s privatnom proslavom, jedan sa zarazom u zdravstvenom sustavu, dok je za dva slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.

U samoizolaciji je jedan razred OŠ Rugvica zbog pozitivnog učenika te jedna vrtićka skupina u vrtiću Velikoj Gorici zbog pozitivne odgajateljice. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirane su 623 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 435 osoba, a 13 ih je umrlo. Trenutno je aktivno 175 slučajeva.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: covid, koronavirus, stožer, zagreb,

Više iz kategorije