U Zagrebu 12 novozaraženih, od sljedećeg tjedna kreće cijepljenje starijih od 65

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli korisnik

  • Lifestyle
  • Objavljeno 15.02.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Ukupan broj novooboljelih od Covid infekcije u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 12, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite, najavivši da cijepljenje starijih od 65 godina počinje 22. veljače.

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar najavila je da od idućeg ponedjeljka, 22. veljače kreće cijepljenje osoba starijih od 65 godina, na različitim lokacijama.

Stariji se trebaju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a bit će cijepljeni na punktovima teritorijalno prema domovima zdravlja  – istok, centar zapad. Jedna stanica će biti na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Rotim je izvijestila da je trenutno je u Zagrebu aktivno 318 slučajeva zaraze koronavirusom,

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” testirano je 530 uzoraka na SARS-CoV-2, a 11 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 24 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 257 osoba.

Od 24 obrađenih pozitivnih osoba njih sedam su za sada negativne epidemiološke anamneze, njih 13 su kontakti covid pozitivnih osoba, dok je za jednu osoba obrada još u tijeku. Tri osobe su mogućnost izloženosti imali tijekom svog putovanja ili boravka u zdravstvenoj ustanovi.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli korisnik.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 kod šest učenika osnovnih škola te tri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 105 učenika osnovnih i 67 učenika srednjih škola.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić najavila je da će ovaj tjedan, najkasnije do petka Grad na svojim stranicama objaviti natječaj za dodjelu novčane pomoći građanima čiji su objekti stradali u poplavi.

Građani tako mogu ostvariti novčanu pomoć od 12.000 kuna za stambene objekte, 6000 kuna za posebni dio nekretnine koji se ne koristi za stanovanje te 3000 kuna za zajedničke prostorije.

Majić napominje da će u javnom pozivu biti napisano sve što je potrebno, a maksimalno su pojednostavljena četiri dokumenta, od čega je grad dva već pripremio.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid-19, koronavirus, oboljeli, stožer, testiranje, zagreb, zaraženi,

Više iz kategorije