U tjedan dana Inspekcije obavile više od 20.000 nadzora

Prije donošenja novih mjera održano je nekoliko sastanaka s predstavnicima ugostiteljstva i turizma...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 15.10.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je izvijestio da su inspekcije obavile više od 20.000 nadzora o pridržavanju epidemioloških mjera, te podsjetio da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći.

Odlukom Nacionalnog stožera o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena u ugostiteljstvu, ugostiteljski objekti mogu raditi do 24 sata, rekao je Božinović na sjednici Vlade te istaknuo kako je pojačan nadzor inspekcija civilne zaštite koje su obavile više od 20.000 inspekcija u tjedan dana.

Zbog epidemije koronavirusa Nacionalni stožer jučer je donio odluku da ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata.

“Prije donošenja novih mjera održano je nekoliko sastanaka s predstavnicima ugostiteljstva i turizma. Naša je intencija da taj dio djelatnosti ne doživi sudbinu ugostiteljstva koju vidimo u ostatku Europe gdje je za najveći dio tih objekata bitno skraćeno radno vrijeme, zabranjeno točenja alkohola ili su takvi objekti proglašeni izvorom zaraze i zatvoreni. Mi to nismo prihvatili kao praksu niti to namjeravamo. No, ako postoje nejasnoće, Stožer je partner i o svemu se može razgovarati”, poručio je Božinović.

Zbog kontinuiranog rasta novozaraženih u Hrvatskoj Nacionalni stožer donio je i odluku o ograničavanju društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koje je pozvano više od 50 osoba.

Organizatori tih okupljanja moraju pet dana prije zatražiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite , a okupljanja se bez te suglasnosti ne smiju održati, istaknuo je Božinović na sjednici Vlade.

Izuzetak su okupljanja za koja su izdane posebne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput kulturno-umjetničkih izvedbi, kinoprojekcija, pogreba, vjerskih obreda, izložbi i slično.

Donesena je i odluka o obveznom nošenju maski za lice, koje se moraju nositi i u uredima kada se ne može osigurati razmak od dva metra.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: božinović, inspekcija, mjere, nadzor, ugostitelji,

Više iz kategorije