U roku dvije godine bit će sagrađen transverzalni nasip u općini Orle

Barišić: "Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj će dobiti šansu za budućnost"

Počela je gradnja transverzalnog nasipa od od teretnog kanala Odra do savskog nasipa kod sela Suša u općini Orle.

Njegovom izgradnjom, u ukupnoj dužini od 6.825 metara, bit će spriječen prodor kupskih voda u ovo područje, odnosno plavljenje naselja u općini Orle i na području Velike Gorice, posebno Čičke Poljane. Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku dvije godine.

„Izgradnjom ovog nasipa više neće biti ugroze od poplava. Do sada su ovo područje plavile vode Kupe koje su ulazile u rijeku Odru. Nasip će biti spojen s desnim savskim nasipom i s nasipom oteretnog kanala Odra. Time će se onemogućiti ulazak poplavnih voda na velikogoričko i područje općine Orle“, u prigodi početka radova rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega će biti sagrađena i servisna cesta. Ervin Vujica, načelnik općine Orle, zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizaciju ovoga projekta.

„Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj će dobiti šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivredom“, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvovao je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak koji je dodao kako se ovim projektom rješava problem poplava i stanovništvu omogućava sigurnost i ugodniji život.

foto: Zagrebačka županija

Tagovi: barišić, gradnja, kupa, općina orle, transverzalni nasip,

Više iz kategorije