U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano je 35 zastupnica različitih političkih stranaka

Broj saborskih zastupnica mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva...

  • Politika
  • Objavljeno 07.07.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 ‘mjesto’, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka, osjetno više u odnosu na prethodni saborski saziv.

Naime, na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u Sabor je bilo izabrano samo 19 zastupnica, a do kraja tog saziva, u svibnju ove godine, broj zastupnica se popeo na 29.

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti.

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije, koja je inače doživjela teški izborni poraz, potom s HDZ-ovih pobjedničkih lista – devet, Domovinskog pokreta Miroslava Škore – četiri, koalicije Možemo! – tri, Listi nacionalnih manjina – dvije i jedna zastupnica s Mostove izborne liste.

Broj saborskih zastupnica, iz različit političkih stranaka, mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hrvatski sabor, izabrano, izbori, Sabor, zastupnice, zastupnici,

Više iz kategorije