U Muzeju Mimara izložba “U posjeti kod dvorskih vila”

U ponedjeljak, 5. studenog, slovenski umjetnik Viljem Klemenčič predstavlja akt fotografije

  • Kultura
  • Objavljeno 02.11.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Muzej Mimara otvara u ponedjeljak, 5. studenog izložbu fotografija “U posjeti kod dvorskih vila” slovenskog umjetnika Viljema Klemenčiča, s petnaestak fotografija aktova velikog formata.

Po riječima autora teksta u katalogu izložbe Bojana Maroševiča, Klemenčič se ozbiljno počeo baviti akt fotografijom prije 38 godina, no dok mnogi fotografi koji se bave snimanjem akata brzo stagniraju i ostanu na određenoj razini, u toj fotografiji on je našao potpuno novu dimenziju umjetničke kreativnosti koja ga je dovela do majstorskog umijeća.

“Njegovi su akti priče. Oni su sudbine nekog trenutka, priče određenog vremena i nade. Dio su života u dobru i zlu. I jednostavno – odraz visoke estetske razine”, ocijenio je.

Maroševič smatra kako se na njegovu aktu osjeća iznimno respektabilan odnos prema ženama, na njima se može naslutiti i duša te unutarnja ljepota tih žena, kao i njihova gracioznost i skladna ljepota, a fotografija mu ima kompoziciju svjetlosti koja pokazuje svu ljepotu akta – siluete, kao i samog ambijenta.

Izložene fotografije gledatelju će ponuditi presjek autorova rada i stvaranja. “One objedinjuju stare i lijepe dvorce te mlada gola tijela, da bi na kraju prezentirale svu raskoš igre svjetlosti i sjene te gologa ženskog tijela. A tu ljepotu autor fotografija pokazuje s poštovanjem i moći velikog esteta”, ustvrdio je.

VILJEM KLEMENČIČ

Viljem Klemenčič (Maribor, 1955.) još se u osnovnoj školi počeo baviti fotografijom – u 7. razredu kupio je svoj prvi fotoaparat kako bi fotografirao izlet na kraju školske godine, no ubrzo je počeo snimati cvijeće i panoramu rodnog grada. Radio je i putopisne fotografije, bilježeći sve što ga je dojmilo, od ljepote prirode do gracioznosti pokreta životinja.

Akt fotografija je posebno poglavlje u njegovom stvaralaštvu, a punih 19 godina bio je službeni fotograf izbora za mis Slovenije, fotografirajući i ono što se događalo iza pozornice – nade, težnje, razočaranja, pa i suze tih ljepotica.

Iako se fotografijom bavi već pedeset godina, tek je prije šest godina u Rogaškoj Slatini imao  prvu izložbu, a dosad je imao sedam samostalnih izložbi.

Njegova zagrebačka izložba u atriju Mimare bit će postavljena do 18. studenog.

(Hina)

Tagovi: izložba fotografija, Muzej Mimara, viljem klemenčič,

Više iz kategorije