U KBC-u Rijeka trojica pacijenata primila novi lijek protiv koronavirusa

Lijek se daje pacijentima s blažim ili srednje teškim simptomima covida-19, a koji su zbog svog zdravstvenog stanja u opasnosti razvijanja težih oblika bolesti

  • Lifestyle
  • Objavljeno 31.12.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Trojica pacijenata Kliničkog bolničkog centra Rijeka primila su novi lijek protiv koronavirusa- Ronapreve.

Prve doze novog lijeka u riječku bolnicu stigle su u utorak u 11 sati, a već u 15 sati istog dana lijek je primijenjen kod prvog imunokompromitiranog pacijenata s dijagnozom Covid-19 potvrdio je nefrolog Ivan Bubić, koordinator COVID 2 jedinice u riječkom KBC-u.

Lijek su primila dvojica 69-godišnjaka od kojih jedan ima transplantirano srce, drugi je na hemodijalizi i na listi je čekanja za transplantaciju bubrega, a treći je 20-godišnji mladić s presađenim bubregom, izvijestila je riječka bolnica.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Rijeka Irena Slavuljica ističe da se novi lijek protiv covida-19 temelji na dva monoklonska protutijela, kasirivimabu i idemivabu, koji neutraliziraju SARS-CoV-2 virus sprečavajući ga da uđe u stanice.

Kako je rekla, lijek se primjenjuje kod blažih kliničkih slika i na samom početku bolesti kod bolesnika koji se ne nalaze na terapiji kisikom, a u riziku su razvijanja težih oblika bolesti.

Osim bolesnika s transplantiranim organima, kandidati za primanje ovog lijeka su osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnom bubrežnom bolesti, arterijskom hipertenzijom, dijabetesom ili pretilošću gdje je indeks tjelesne mase veći od 35.

Lijek Ronapreve se daje pacijentima s blažim ili srednje teškim simptomima covida-19, a koji su zbog svog zdravstvenog stanja u opasnosti razvijanja težih oblika bolesti.

Prvi kontingent lijeka je stigao u Hrvatsku prošlog tjedna.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: bolnica, kbc rijeka, koronavirus, lijek, ronapreve,

Više iz kategorije