Tri velikana nijemog filma na 7. Fil(m)harmoniji

Na ukupno šest izvedbi prikazat će se kratki filmovi najvećih komičarskih zvijezda iz ere nijemog filma.

  • Kultura
  • Objavljeno 06.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija sedmu sezonu zaredom na platno zagrebačkog kina Europa donose najveće klasike iz ere nijemoga filma –  kultne kratkometražne komedije triju velikana nijemog filma – Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Harolda Lloyda.

Na ukupno šest izvedbi, u petak, subotu i nedjelju, 2., 3. i 4. studenog u dva termina filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi željni jedinstvenog audiovizualnog iskustva, prikazat će se kratki filmovi najvećih komičarskih zvijezda iz ere nijemog filma.

To su “Mirna ulica” Charlieja Chaplina, “Tjedan” Bustera Keatona i “Izađi i popravi!” Harolda Lloyda.

O FILMOVIMA

“Mirna ulica” (Easy Street, 1917) kratkometražna je komedija s početka Chaplinove karijere koja vješto objedinjuje sve čari slapsticka i isporučuje pravu dozu „čaplinovskog“ humora, napominje se u najavi programa.

“Skitnica postaje policajac koji pokušava uspostaviti zakon i red u zabačenoj sirotinjskoj četvrti. Pritom proizvodi neviđeni kaos kako samo on zna i sukobljava se s ogromnim lupežom koji kontrolira sve samo ne mirnu ulicu. Ova neodoljiva filmska minijatura obiluje nizom urnebesnih scena koje ni dan danas nisu izgubile šarm”, dodaje se.

Film “Tjedan” (One Week, 1920) prvi je film u kojem legendarni Buster Keaton samostalno nastupa, prije toga pojavljivao se u filmovima Roscoea Arbucklea.

Radnja prati upravo vjenčane mladence koji dobivaju kao vjenčani poklon montažnu kućicu koju bi trebali izgraditi sami za samo tjedan dana.

Riječ je o jednom od rijetkih filmova na kojima se Keaton ozlijedio tijekom snimanja, pao je s visine od nekoliko katova, no unatoč tome ‘veliko kameno lice’, kako su Keatona zvali zbog prepoznatljivog bezizražajnog lica, stoički je podnio bo..

Treći velikan nijemog filma u programu bio je svojevremeno najpopularniji američki komičar, Harold Lloyd čiji je ‘optimistični mladić u konfekcijskom odijelu’ antipod Chaplinovom Skitnici.

U filmu “Izađi i popravi!” (Get Out and Get Under, 1920) prostodušni mladić muku muči s automobilom koji je kupio, što ga  dovede u priliku da ponovno osvoji djevojku u koju je zaljubljen. U ulozi Lloydove izabranice pojavljuje se glumica Mildred Davis, njegova supruga u stvarnom životu koja je glumila u većini njegovih filmova.

Glazbu iz filmova skladao je veliki Robert Israel a orkestar Zagrebačke filharmonije izvodit će je uz ravnanje maestra Krešimira Batinića.

Sva tri filma prikazuju se u sklopu jedne izvedbe, a ukupno je trajanje 74 minute.

(Hina)

Tagovi: kino, nijemi film, zagreb film festival,

Više iz kategorije