Sveta Nedelja uvodi integrirani javni prijevoz – do Zagreba jednom kartom

Grad Sveta Nedelja radi zajedno sa HŽPP-om na uvođenju integriranog javnog prijevoza na području Svete Nedelje kako bi se putnici mogli jedinstvenom kartom voziti do Podsuseda

  • Zagreb
  • Objavljeno 16.09.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Smanjenje broja linija, kašnjenja i visoka cijena karata autoprijevoznika Autoturist i Samoborček, koji prometuju na području Svete Nedelje i povezuju je sa Zagrebom, potaknuli su gradske vlasti Svete Nedelje na pregovore s Hrvatskim željeznicama – Putnički prijevoz (HŽPP) o uvođenju integriranog javnog prijevoza za područje grada, odnosno povezivanju više vrste prijevoza jednom kartom – piše Nacionalni portal, prenoseći HINA-u.

Za stanovnike Svete Nedjelje to bi značilo da će s jedinstvenom kartom javnog prijevoza moći autobusnom linijom doći do željezničkog stajališta u Podsusedu te s istom kartom i bez dodatne nadoplate nastaviti putovanje vlakom do Glavnog kolodvora u Zagrebu, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Uvođenje integriranog javnog prijevoza na području Svete Nedelje

“Grad Sveta Nedelja radi zajedno sa HŽPP-om na uvođenju integriranog javnog prijevoza na području Svete Nedelje kako bi se putnici mogli jedinstvenom kartom voziti do Podsuseda, odakle bi dalje mogli putovati vlakom. Osim bolje povezanosti sa Zagrebom, postigla bi se i bolja povezanost među naseljima unutar grada”, navodi Ured gradonačelnika Svete Nedelje.

Natječaj za autobusnog prijevoznika koji će povezivati Svetu Nedelju s Podsusedom trebao bi biti raspisan do početka 2019. godine, a bit će otvoren za sve prijevoznike koji će biti spremni ponuditi kvalitetniji javni prijevoz uz povoljniju cijenu karata, najavio je Nađi dodavši kako je sporazum s HŽPP-om već potpisan.

Na takav potez, kaže, potaknuli su ih brojni prigovori građana na usluge sadašnjih prijevoznika Samoborčeka i Autoturista zbog ukidanja linija, izmjena voznog reda i visokih cijena karata.

“Sveta Nedelja za subvencionirani prijevoz učenika i studenata Samoborčeku plaća tri milijuna kuna godišnje, a oni jednostrano ukidaju broj linija na štetu naših građana”, ustvrdio je zamjenik gradonačelnika.

Zbog prigovora građana održan je sastanak s predstavnicima Autoturista i Samoborčeka, nakon čega su ukinute linije vraćene, ali je očita namjera prijevoznika da u budućnosti idu na smanjenje broja linija.

“Prijevoznici se pravdaju da im se broj putnika smanjio za više od 20 posto i da su porasli troškovi poslovanja. No, nama je to neprihvatljivo s obzirom da to nije podatak samo za Svetu Nedelju, u kojoj broj stanovnika i kupovna moć kontinuirano rastu. Jedini razlog eventualnog smanjenja broja putnika na našem području može biti dizanje cijena ili loša kvaliteta usluge”, rekao je Nađi.

Osim toga, teza o rastu troškova poslovanja ne stoji jer su cijene nafte niže nego onda kada su prijevoznici dizali cijene zbog poskupljenja goriva, a kasnije ih s padom cijene nafte nisu spustili. “Upravo previsoke cijene karata su potaknule mnoge ljude da se prebace s javnog prijevoza na automobile”, kaže Nađi.

Na usluge Samoborčeka i Autoturista prigovore imaju i stanovnici Samobora i okolnih naselja zbog reduciranja reda vožnje pojedinih linija, posebice tijekom vikenda i blagdana, kao i zbog cijena karata koje se za vezu sa Zagrebom penju na preko 600 kuna mjesečno.

Primjerice, za cijenu karte od 390 kuna mjesečno na liniji Samobor-Otruševec-Vrhovčak nedjeljom i blagdanom ima tek jedan polazak dnevno, dok je na liniji Samobor-Smerovišće -Lipovac nedjeljom i blagdanom predviđeno šest polazaka. Uz to se često autobusi kvare ili se uopće ne pojave, a ljeti se voze bez klime, žale se korisnici.

Samobor najavljuje da će utvrditi stvarne potrebe stanovnika

U Gradu Samoboru priznaju da je u novom jesenskom voznom redu u dane vikenda na pojedinim linijama zadržan red polazaka prema ljetnom voznom redu, ali najavljuju da će se to ubrzo korigirati. Do toga je došlo zbog potrebe optimalizacije javnog gradskog prijevoza na dijelu linija, te će se u suradnji s mjesnim odborima utvrditi stvarne potrebe stanovnika i prema tome izraditi vozni red.

Gradski čelnici najavljuju da će prebrojiti putnike po pojedinim linijama i usporediti podatke s prošlogodišnjim kako bi se došlo do najoptimalnijeg rasporeda. Pritom podsjećaju da Samobor za javni prijevoz ukupno izdvaja više od šest milijuna kuna godišnje.

U Samoborčeku tvrde kako kao prijevoznici vode računa da svoje usluge dignu na višu razinu, ali napominju da se na dijelu linija svakim danom vozi sve manje putnika, a takav trend prisutan je unazad par godina.

Obzirom na povećane troškove poslovanja, trenutno se ne razmišlja o pojeftinjenju karata, poručuju iz Samoborčeka i pritom negiraju da su autobusne linije za Samobor i okolna mjesta na bilo koji način reducirane.

Samoborček obavlja usluge prijevoza na gradskim i prigradskim linijama zapadnog dijela Zagrebačke županije, povezujući gradove Samobor, Zagreb i Jastrebarsko te njihovu okolicu.

(Hina)

Tagovi: hžpp, integrirani prijevoz, jedinstvena karta, zet,

Više iz kategorije