Sudar različitih svjetova: Znate li gdje se nalazi ova zagrebačka vila?

TKO JE NJEZIN VLASNIK?

  • Kultura
  • Objavljeno 15.04.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Na Sveticama, na kućnom broju 40, između novih zgrada, nalazi se stara vila koja godinama budi interes Zagrepčana. Dok je jednima ružna i oronula, drugi se dive ostacima starog sjaja koji se krije ispod njezine oronule vanjštine.

Tko je njezin vlasnik, nitko sa sigurnošću ne zna, no pravo je čudo da još uvijek netaknuto stoji u dijelu grada u kojem je posljednjih godina niknuo niz novih zgrada.

Na popularnom blogu Nepoznati Zagreb pretpostavlja se da je vila građena tridesetih godina prošlog stoljeća, a gradila ju je građevinska tvrtka Podhraški i drugi.

O vili se nadugačko i naširoko raspravljalo i u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb”, a dok jedini tvrde da se vila bila u vlasništvu dužnosnika NDH, drugi pretpostavljaju da je riječ o židovskoj imovini, oduzetoj 1945. godine. No, postoji i teorija da je vila u vlasništvu obitelji mesara koji je u njezinoj blizini imao mesnicu.

Kako bilo, potvrđenih informacija o stvarnom vlasništvu ove oronule ljepotice još uvijek nema, a većina Zagrepčana nada se njezinoj obnovi u originalnom ruhu.

Znate li nešto više o nepoznatoj vili? Pište nam na mail redakcija@zagrebdanas.hr ili u inbox Facebook stranice našeg portala.

Foto: Vanja/Nepoznati Zagreb

Tagovi: svetice, vila,

Više iz kategorije