Street art: Na oštećenim sisačkim zidovima osvanuli “iscjelitelji”

Njihova autorica je Ines Milčić, umjetničkim imenom Pekmezmed, umjetnica s riječkom adresom

  • Lifestyle
  • Objavljeno 11.03.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Skoro tri mjeseca nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, na ranjenim zidovima Siska svoje mjesto pronašli su maleni simbolički iscjelitelji – “Healersi”, pokazatelji da ulična umjetnost u Sisku ni sada ne spava.

Njihova autorica je Ines Milčić, umjetničkim imenom Pekmezmed, umjetnica s riječkom adresom. Završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, a trenutno radi u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Gostovala je na raznim street art festivalima, a neki od najdražih su joj Street art festival u Koprivnici, Muzej ulične umjetnosti u Zagrebu, Sinestezija u Crnoj Gori. Već je duže vrijeme u kontaktu s Re:Think festivalom ulične umjetnosti u Sisku, no kako kaže, zbog privatnih obaveza nikada nije uspjela sudjelovati na festivalu.

Zahvaljujući Re:Think festivalu ulične umjetnosti, Sisak se našao na listi svjetskih street art gradova koju predvode metropole kao što su Berlin, New York, Lisabon ili Buenos Aires. Festival svake godine ponovno promišlja prostor grada te pomoću zidnih murala donosi urbanu umjetnost van konvencija galerijskih zidova.

Nakon potresa 29. prosinca koji je pogodio Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, Pekmezmed i organizacijski tim Re:Think festivala osjetili su da je akcija nužna sad više nego ikad.

Tako je nedavno na sisačkim fasadama osvanula serija magičnih iscjelitelja u obliku paste-up radova mlade umjetnice Pekmezmed.

U Sisku joj se nalazi draga rodbina, a djed joj je rodom iz Petrinje te govori kako joj je ova akcija tim draža jer je barem dijelom prisutna u ovim teškim trenucima.

Cijela akcija je organizirana na daljinu. Pekmezmed je nacrtala motive i pripremila tisak, a Siščani i Siščanke su se pobrinuli da iscjelitelji nađu pravo mjesto boravka na sisačkim fasadama.

“Najviše volim osjetiti koji dio grada ili koji kutak bi trebao neku intervenciju pa obično zvonim i pitam stanare na licu mjesta, ali ovaj je put vrijedna ekipa iz Siska imala zadatak osjetiti gdje postoji potreba umjesto mene,” izjavila je za Hinu Milčić.

Ona smatra kako bi ulična umjetnost trebala imati službu liječenja bilo kojeg grada. Tako je crtajući “Healerse”  zamišljala kako bi voljela prenijeti energiju lakoće, mira i iscjeljenja.

“Healersi po meni trebaju biti samo mali podsjetnik na namjeru – jer grad liječimo svi mi koji se u njemu nalazimo,” objasnila je.

Ni Re:Thinkova galerija na otvorenom tijekom potresa nije prošla bez oštećenja te su neki od murala stradali. Ipak to nije omelo organizacijski tim festivala u planiranju nadolaze sezone, pa se “Healerse” mogu gledati kao na vjesnike proljeća koji nagovještavaju nadolazeću sezonu festivala.

Ovogodišnji festival biti će usmjeren na zacjeljivanje grada Siska. Kroz koncept “Ranjeni zidovi” nadolazeći murali biti će sisački psihološki čuvari, a do tada će “Healersi” građanima prenositi poruke da će sve biti u redu.

“Nadam se da će se svi ljudi iz Hrvatske uključiti u širenje pozitivnih misli a naravno i djela – svaki mali čin i pomoć je ogromna ako se svi uključimo.” poručila je umjetnica znana pod imenom Pekmezmed.

(Hina)

foto: facebook

Tagovi: iscjeliteljo, oštećeni, pekmezmed, potres, sisak, street art, zidovi,

Više iz kategorije