Stigle kante za biootpad! Oštra pravila i visoke kazne!

Ako se bilo što od onoga što ne ide u smeđe kante nađe u kanti, slijedi kazna i do 3000 kuna

Nove kante za otpad napokon na kućnim pragovima Zagrepčana. Prvi na redu su stanovnici Podsljemena, pišu Vijesti.hr.

Oni koji žive u stanovima na odvajanje otpada će još malo pričekati.

U Čistoći kažu kako kante moraju dobiti svi. A sve su označene brojem koji odgovara kućnom broju stanara. Uz spremnik dolazi i letak što se sve u njega smije baciti. Dopušteno će biti baciti ostatke kora voća i povrća, ostatke kruha, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, vrtni te zeleni otpad i sl.

Ostaci, primjerice, ručka ne smiju se bacati u smeđe kante – “meso, riba, kosti, zatim razni mliječni proizvodi, ulja masti, te naravno niti jedna vrsta opasnog otpada”, objašnjava Zuber Majerić, pomoćnica voditelja Podružnice Čistoća.

Ako se bilo što od toga nađe u smeđoj kanti, slijedi kazna i do 3000 kuna.
Biootpad će se odvoziti jednom tjedno na kompostane u Jakuševcu i Markuševcu. Hoće li noviteti podebljati i račune za odvoz otpada, u Čistoći još razmatraju, a građani uopće ne sumnjaju.

“Četiri vrećice mjesečno za biootpad, što znači da ćete vi morati cijeli tjedan skupljati biootpade, držati ga na svom balkonu ili u svojoj kuhinji prije nego što ćete to moći besplatno dakle odložiti u taj zajednički spremnik”, kaže Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Naprijed Hrvatska!). Vrećice još nisu ni nabavljene, a gradska oporba misli da se to neće pokazati dobrim riješenjem u praksi.

Do kraja godine svi bi Zagrepčani trebali odvajati otpad. Ako taj plan ne uspije, korak smo bliže kazni Europske komisije koja traži da do 2020. godine razvrstavamo barem pola smeća koje stvorimo, pišu Vijesti.hr.

Tagovi: biootpad, kazne, otpad, pravila, smeđe kante,

Više iz kategorije