Šesto izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ – Podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji

"Kada je započela cijela priča s ovom utrkom, mediji su je nazvali Najljepša utrka grada Zagreba"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 30.09.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Sve je spremno za održavanje šestog izdanja utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“, a glavna tema ove godine je podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji.

Utrka će se održati u subotu, 3. listopada, sa startom u 11 sati na livadi kod Mogile u parku Maksimir, a pozvani su svi željni trčanja, rekreacije ili boravka u prirodi bez obzira na dob.

Budući da je ovogodišnji „Maksimirski Minus Zwei cener“ posvećen borbi protiv plućne hipertenzije, utrka će se održati pod geslom „Ostani bez daha za PH“. Osim krosa od 8 km, održat će se i utrka građana od 2 km, a svi zainteresirani za sudjelovanje u „najljepšoj utrci grada Zagreba“ mogu se prijaviti do petka, 2. listopada, putem web stranice www.utrka.com.

Zamjenica ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Sandra Šikić istaknula je kako će stručnjaci sa Zavoda i ove godine biti prisutni u Maksimiru sa savjetovalištima, dok će njihovi kineziolozi voditi zagrijavanje pred start utrke: „U ovim vremenima, kada smo najviše fokusirani na pandemiju, ne smijemo zaboraviti i na ostale opasnosti za naše zdravlje koje, između ostalog, možemo prevenirati i tjelesnom aktivnošću te boravkom u prirodi.“

„Veleučilište Velika Gorica je gotovo 18 godina na javnoj sceni visokog obrazovanja, a kroz sve te godine smo bili aktivan i lojalan partner u svojoj lokalnoj zajednici, ali i puno šire. Aktivni smo sudionik, organizator i partner u brojnim humanitarnim, javno-zdravstvenim i sportskim događanjima. Možemo reći kako smo jako zahvalni NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ s kojim sudjelujemo na raznim javno-zdravstvenim aktivnostima. Na ovaj način želimo ostvariti jednu dodatnu vrijednost, a mislim da u tome i uspijevamo. Znanje je važno, ali zdravlje je ipak važnije te ovim putem pozivam sve da nam se pridruže u subotu na utrci „Maksimirski Minus Zvei cener“, kazala je Ana Mirenić, savjetnica za marketing i odnose s javnošću Veleučilišta Velika Gorica.

Istaknuta tema konferencije bila je bolest kojoj je posvećena ovogodišnja utrka, a to je plućna hipertenzija – rijetka bolest povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto manje od 200 ljudi u Hrvatskoj.

„Iako je plućna hipertenzija neizlječiva bolest, kvalitetnim i sustavnim liječenjem moguće je istu zaustaviti te omogućiti oboljelima dulji i kvalitetniji život.  Stoga je od ključne važnosti bolest prepoznati u najranijoj fazi i započeti liječenje što prije, a upravo ovom utrkom nastojimo osvijestiti građane o postojanju i simptomima bolesti“, izjavila je Zdenka Bradač, predsjednica udruge „Plava krila“.

O samoj utrci „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ osvrnuo se i organizator utrke Andrija Damjanović iz AK „Maksimir“: „Kada je započela cijela priča s ovom utrkom, mediji su je nazvali Najljepša utrka grada Zagreba, a mi smo odlučili očuvati taj naziv jer smatramo da uistinu i jest najljepša budući da se održava u najljepšem europskom parku. U subotu će svi zainteresirani trčati glavnu kros utrku na 8 km i manju utrku građana za rekreativce na 2 km. Utrka građana će započeti u 11 sati, a kros utrka u 11:15. Svjesni smo trenutne situacije i bilo je teško organizirati cijeli događaj, ali smo uspjeli uz pomoć naših partnera i suorganizatora, a utrka će se održati uz poštivanje svih epidemioloških uputa i mjera.“

Kao i dosad, ovaj rekreativni događaj je popraćen i edukativnim zdravstvenim programom s fokusom na važnost kretanja i rekreacije.

Bivši vrhunski sportaši i olimpijci će podržati ovogodišnju u trku, a prigodno će biti predstavljen i europski projekt „Active in Sport Again 2020. – 2021.“ Cjelokupni program će se održati na livadi kod Mogile, a stazu utrke će osiguravati planinari iz Planinarskog društva „Matica“ koji su vjerni partner utrke.

Detaljnije informacije o utrci dostupne su na internetskoj stranici utrke ili Facebook stranici utrke.

Tagovi: maksimirski minus zwei cener, plućna hipertenzija, utrka,

Više iz kategorije