Šef kina Europa dobio 18 milijuna kuna od države i Grada, sagradio je vilu u Istri

ZANIMLJIVI DETALJI

  • Kultura
  • Objavljeno 11.04.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

U slučaju kina Europa, odnosno prijeporu između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i dosadašnjeg voditelja kina, Borisa. T. Matića, iz dana u dan pojavljuju se novi detalji.

Kontekst ovog sukoba o kojem se posljednjih dana sve glasnije šuškalo, rasvijetlio je u opširnom tekstu portal Index navodeći da je Matić o grada i države dobio milijune, a u Istri kupio vilu.

Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, koji upravlja Kinom Europa, vlasnik je luksuzne vile Casa LaBobina u Istri, u Kurilima, istarskom selu pored Rovinja.

Niska najamnina

 

Casa LaBobina formalno je u vlasništvu tvrtke Propeler film d.o.o., kojoj je direktor i osnivač Boris Matić.

Ista tvrtka zakupac je prostora u Kinu Europa, u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

Kino Europa, u sklopu kojeg radi i kafić, nalazi se u strogom centru grada i prostire se na 1389 kvadratnih metara. Prema ugovoru iz 2009. godine, mjesečni najam ovog prostora iznosi 30.500 kuna.

Najamnine u blizini Kina Europa, bar što se tiče ugostiteljstva, kreću se između 50 i 60 eura mjesečno po četvornom metru.

Ugovor o zakupu Kina Europa potpisan je u svibnju 2009. godine između Grada Zagreba, Propeler filma (direktor Boris Matić) i Umjetničke organizacije Zagreb Film Festivala (UOZFF, čiji je umjetnički voditelj Boris Matić).

U četiri godine Propeler film je dobio od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) najmanje 7 i pol milijuna kuna.

Od države i Grada uprihodili 18 milijuna kuna

UOZFF je u pet godina od Grada Zagreba dobio najmanje šest i pol milijuna kuna. Od države, također u pet godina, dobio je najmanje četiri milijuna kuna.

Ukupno iz ta tri izvora 18 milijuna kuna.

Dok je Matićeva tvrtka plaćala iznimno nisku najamninu za Kino Europa i dobivala gradske i državne subvencije, paralelno je gradila luksuznu vilu u Istri.

Zemljište na kojemu se sad nalazi luksuzna vila Casa LaBobina Boris Matić je kupio još 2011. godine. Tada je to bila samo štala s dvorištem. Tri godine kasnije Matić zemljište prodaje svojoj tvrtki Propeler film.

Vila je izgrađena bez kredita i dana nema nikakvih opterećenja.

Vila s tri spavaće sobe, dnevnim boravkom i četiri kupaonice rasprostire se preko 133 četvorna metra, uz bazen, terasu za sunčanje i dvorište od 633 kvadrata.  Tjedan dana boravka u Matićevoj vili tijekom sezone, recimo od 27. srpnja do 3. kolovoza, koštat će vas 22.198 kuna. Odnosno, 3171 kunu po noćenju.

Casa LaBobina, prema Bookingu, “pruža dobrodošlicu gostima od 25. siječnja 2018. godine”.

Propeler film je 2017. zapošljavao 8 ljudi s više nego skromnim plaćama od 3,5 tisuće.

Trakavica oko kina Europa: Što ustvari stoji iza priče o narodnjačkom klubu?

 

Foto: Facebook, Instagram

Tagovi: boris t. matić, kino europa,

Više iz kategorije