SAMO U HRVATSKOJ SE SMANJUJE BROJ STANOVNIKA, A POVEĆAVA BROJ DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

NEEFIKASNOM JAVNOM UPRAVOM VLADAJUĆI POKUŠAVAJU ZADRŽATI SVOJE FOTELJE

  • Politika
  • Objavljeno 07.09.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Nakon što je velik broj medija prenio vijest o otkazu gradskog službenika u Vrgorcu, Most nezavisnih lista upozorio je na apsurd činjenice da je toliku polemiku izazvalo opravdano otpuštanje zaposlenika koji nije radio svoj posao.

„U razdoblju dok je Most bio na vlasti, pripremili smo Akcijski plan za javnu upravu u vrijednosti 880 milijuna kuna s 20 projekata, a trenutni podaci pokazuju da je ugovoreno samo 53 milijuna kuna. Znajući da je ogroman problem javne uprave njezina neučinkovitost, predvidjeli smo proces digitalizacije poslovnih procesa s ciljem mjerenja rada svakog zaposlenog. Time bi se točno znalo koliko određeni zaposlenik radi u realnom vremenu, a izvješće o konkurentnosti ne bismo čekali kao vremensku prognozu, već bi se točno upravljalo svim procesima.“, podsjetila je zastupnica Mosta nezavisnih lista i bivša glavna savjetnica ministra uprave Sonja Čikotić.

Ova Vlada i reforme ne idu u istu rečenicu, smatra Čikotić.

„Podsjećam da smo u ladici ostavili gotov Zakon o agencijama na kojemu su radili eminentni stručnjaci s ciljem uređenja pravnog okvira agencija. Naš najvažniji cilj bio je osigurati istu plaću za isto radno mjesto, a sam Zakon temeljen je na detaljnim analizama i procjenama. Međutim, ova Vlada je na amaterski i potpuno neutemeljen način donijela odluku o premještanju svih državnih službenika iz agencija u ministarstva, a da uopće ne znamo hoće li se time ostvariti neka ušteda i racionalizirati rad javne uprave. Istovremeno, broj državnih službenika neprestano raste.“, izjavila je Sonja Čikotić.

Mostov zastupnik i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić podijelio je svoja iskustva na lokalnoj razini.

„Javna uprava mora biti efikasna i služiti građanima. U Vrgorcu od prvog radnog dana radimo na racionalizaciji uprave – spojili smo četiri upravna odjela u jedan, smanjili smo broj zaposlenih za 25 posto i uveli elektronsku evidenciju radnog vremena. Znamo da nas plaćaju građani i da smo dužni stvoriti efikasni gradski aparat. Ove godine su nam razvojni projekti donijeli 15,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ako to može učiniti jedan mali grad poput Vrgorca, smatram da to može učiniti svaka jedinica lokalne samouprave.“, izjavio je Pranić.

Netko mora jasno reći da u Hrvatskoj postoji na desetke tisuća radnih mjesta koja su financijski neisplativa, smatra Pranić.

„Velik dio državnog proračuna se izdvaja za neodrživa radna mjesta, a nitko ne pita mlade ljude kako će oni pronaći posao. Ne može se javna uprava povećavati, a istovremeno broj građana smanjivati. Mi smo imali jednog zaposlenika koji je isključivo dva tjedna u godini radio na organizaciji jednog mjesnog turnira i ukupno je 730 000 kuna izdvojeno za njegovu plaću. Jedini logičan potez bio je njegovo otpuštanje. Naravno da je bilo prozivanja, ali ako radite za dobrobit građana, morate biti spremni za nepopularne poteze. Mi smo za to bili spremni, a građani su nas nagradili svojom podrškom na lokalnim izborima.“, zaključio je Ante Pranić.

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije